Glasgow

Kopamo sami sebi grobove

Na skup za spas svjetske klime kojim predsjeda Ujedinjeno Kraljevstvo stiže oko 120 čelnika
Gospodarstvo / Ekologija | 01. 11. 2021. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjavio je danas da čovječanstvo masovnom upotrebom fosilnih energenata i nemarnim odnosom prema prirodi ugrožava vlastiti opstanak.

"Ili ćemo mi stati ili će ona zaustaviti nas. Vrijeme je da se kaže - dosta. Dosta sa time da se ubijamo ugljikom. Dosta sa odnosom prema prirodi kao prema toaletu", rekao je Guterres na summitu o klimi u Glasgowu.

Dodao je kako je dosta "sagorijevanja, kopanja i rudarenja sve dublje".

"Kopamo sami sebi grobove", rekao je Guterres u veoma oštro intoniranom obraćanju sudionicima summita.

Naime, UN-ova konferencija, ključna za sprječavanje najpogubnijih učinaka klimatskih promjena počela je u ponedjeljak, a njezin zadatak je obeshrabrujući zbog neuspjeha velikih industrijskih zemalja da se dogovore o ambicioznim novim obvezama.

Na skup za spas svjetske klime kojim predsjeda Ujedinjeno Kraljevstvo stiže oko 120 čelnika – američki predsjednik Joe Biden s tisuću delegata, odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel, indijski premijer Narendra Modi, japanski premijer Fumio Kishida, među ostalima.

Na skup neće doći ruski predsjednik Vladimir Putin, koji će se skupu obratiti samo snimljenom porukom, Xi Jinping, predsjednik Kine koja je najveći svjetski emiter štetnih plinova, ni Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila, doma amazonskih ‘pluća Zemlje’ koji ne vjeruje u klimatske promjene.

Dolaze i bivši američki predsjednik Barack Obama, slavna švedska tinejdžerska aktivistica Greta Thunberg, britanski prirodoslovac i televizijski autor David Attenborough.

U Glasgow je trebao stići i papa Franjo, no zbog zdravlja će izostati, kao i britanska kraljica Elizabeta – nju će predstavljati sin i unuk.

Kopirati
Drag cursor here to close