Zelenilo

Koliko košta Mostarca kad baci papirić?

''Radovi održavanja čistoće parkova vrše se u prosjeku do 5 puta tjedno'', navedeno je u dokumentu koji će se naći pred vijećnicima.
Gospodarstvo / Ekologija | 23. 06. 2021. u 12:52 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar ima 27 drvoreda i osam parkova - Park Zrinjevac, Park Musla, Park Nobelovaca, Park Tekija, Park A. Šantića, Park Sjeverni Logor, Španski Trg, Radniči Park, stoji to u materijalu o Programu obavljanja komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje za 2021. godinu koji će se naći pred vijećnicima mostarskog Gradskog vijeća.

U dokumentu su definirane i rekreacijske zone i izletišta a to su: SRC Buna, Park Šuma Bijeli Brijeg, trim staza, šetnica N. Šubića Zrinjskog, parter gradske vijećnice i Stare Gimnazije…

Čistoća parkova

''Radovi održavanja čistoće parkova vrše se u prosjeku do 5 puta tjedno'', navedeno je.

Između ostalog, dodaje se kako se zahvati košenja javnih zelenih površina poslovi redovnog održavanja koji se ovisno o vegetacijskom prirastu izvode mjesečno ili tjedno ovisno o procijenjenom prirastu.

''Navedeni poslovi prosječno se na frekventnim zonama korištenja (parkovi, razdjelnice, skverovi i slične površine) obavljaju u prosjeku 8 do 12 puta godišnje. Park dvorišta (javni parteri) kose se u prosjeku minimalno 1 do 3 puta mjesečno ovisno o procijenjenom intenzitetu vegetacijskog prirasta'', stoji u dokumentu. 

Za zelenilo u Mostaru ove je godine planiran iznos 605.000,00 KM što na mjesečnom nivou iznosi cca. 50.416,66 KM.

Za održavanje park dvorišta/parternog zelenila oko stambenih zgrada izdvojena su sredstva u iznosu od 70.000 KM.

Pročitajte još

''Pošto gradska park dvoriš i parterno zelenilo oka stambenih blokova čine približno 50% ukupnih zelenih gradskih površina njima je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bi se privela svojoj namjeni i postala reprezentativnijim dijelom zelenih površina'', navodi se u dokumentu koji na 70 stranica opisuje djelatnosti na okolišu.

240 čišćenja godišnje

Tako možemo pročitati da će se park Zrinjevac očistiti 240 puta ove godine, a recimo Park nobelovaca 48 puta. Najmjanje čišćenja, njih 12, predviđeno je za groblje u Liska ulici i Park šumu u Barama. Ukupno će ove godine biti izvedeno 1800 čišćenja.

No, posljednjih dana vodi se među mostarskim vijećnicima prava polemika oko komunalnih djelatnosti jer su aktivisti organizacije Pravo na grad proteklog tjedna s vijećnicima održali sastanke u kojima su ih upozorili na dugogodišnje kršenje zakona.

''Nismo izmislili toplu vodu, nego samo objedinili ključne članke zakona i odluka koji bi morali biti temelj komunalnih djelatnosti u svakoj lokalnoj zajednici. Podsjetili smo vijećnike na ključna načela i uvjete za obavljanje komunalnih djelatnosti, na obveze lokalne samouprave da osiguraju pravovremene programe, ugovore, operativne i dinamičke planove. Također, naveli smo i kaznene odredbe ukoliko se posluje izvan zakonskog okvira, a one nisu zanemarive. Lokalna zajednica mora osigurati i jamčiti da komunalne djelatnosti, obavljaju isključivo poduzeća koja ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o komunalnim djelatnostima HNŽ-a'', naveli su iz udruge Pravo na Grad.

Kažu kako su u dokumentu predočenom vijećnicima napravili i obveza komunalnih poduzeća kada je u pitanju kvaliteta usluge, ali i sankcije ukoliko se poduzeća ne pridržavaju istih.

Vrlo lako i brzo provjerljivo

''Sve je vrlo lako i brzo provjerljivo na terenu. I što je vrlo bitno, dostavili smo i dopis direktora JP Komunalno koji u svom dopisu Gradskoj upravi sam priznaje da su komunalne djelatnosti izašle iz zakonskih okvira'', naveli su i rekli kako do gradonačelnika nisu uspjeli doći i informirati ga o svemu.

Vijećnica Hrvatske republikanske stranke Vesna Šunjić kaže kako se s članovima Prava na Grad savršeno razumiju i da su u HRS-u svjesni svih problema koje su im predstavili.

''Mi smo do sada postavili niz vijećničkih pitanja iz oblasti komunale i, na žalost, ono što smo do sada vidjeli je da se u oblasti komunalnog cijelo vrijeme improvizira i da se ovom oblašću ne upravlja na primjeren i zakonit način. Tražili smo sve ugovore i sporazume iz oblasti komunale, operativne i dinamičke planove, kao i primijenjene normative i standarde. Od svega smo dobili samo ugovor koji Grad Mostar ima s JP Komunalno. Ono što posebno zabrinjava je što Grad Mostar nema operativne i dinamičke planove izvršenja komunalnih usluga, što znači da ne može ni vršiti kontinuiran i primjeren nadzor potrošnje novca poreznih obveznika, te pratiti omjer kvalitete isporučene i cijene plaćene usluge'', kaže Šunjić.

Ističe kako je upravo zbog toga Mostar i jest jedan od najprljavijih i najzapuštenijih gradova, a po sredstvima koja se izdvajaju trebao bi blistati.

Primjena zakona

''Zbog nedostatka informacija o stvarnim mogućnostima i kapacitetima komunalnih poduzeća, njihovih međusobnih odnosa i dugovanja zatražili smo i provođenje inspekcijskog nadzora mogućnosti komunalnih poduzeća da odgovore na zahtjeve definirane člankom 12. Zakona o komunalnim djelatnostima čije ispunjavanje je preduvjet za bavljenjem komunalnom djelatnošću'', rekla je Šunjić i navela kako će inzistirati na dosljednoj primjeni Zakona o komunalnim djelatnostima i dovođenju komunale u zakonske okvire.

Vijećnica Naše stranke Irma Baralija kaže kako spomenuti aktivisti rade odličan posao.

Pročitajte još

''Oni su svoje znanje i istraživanja koja su provodili iz oblasti komunalnih djelatnosti iskomunicirali s vijećnicima svih stranaka te ukazali na srž problema kada se govori o spomenutoj oblasti. Dakle, ova oblast se mora vratiti u zakonske okvire što prije jer stanje na terenu koje imamo, pa i ova potpuna katastrofa s Deponijom su dijelom posljedica nepoštivanja Zakona i odluka, a potom i neodgovornog upravljanja koje je uslijedilo'', komentirala je Baralija.

Malo o cijenama

U dokumentu, koji bi trebao urediti upravljanje životnom sredinom u Mostaru, navedene su i cijene. Tako, recimo, sat vremena rada podizača kontejnera košta 95 KM po satu, kamiona za prijevoz radnika, strojeva i alata 50 KM po satu, FAUN čistilice 70 KM po satu, kamiona s usisavačem 65 KM/sat, motorna pila 22 KM/sat, freza 25 KM/sat, stroj za markiranje prometa 45 KM/sat…

Strojno košenje travnjaka košta 0,07 KM po metru četvornom, gnojidba 0,05 KM po četvornom metru, čišćenje travnjaka od otpada 0,02 po metru četvornom, zalijevanje 0,13 KM po m2 dok je zalijevanje žive ograde skuplje pa košta 0,81 po četvornom metru.

Čišćenje zelenih površina od otpadaka košta 0,02KM/m2, čišćenje fontana od taloga i otpadaka 0,03 KM/m2, a pranje fontana, što uključuje ribanje i uklanjanje algi 2,88 KM po četvornom metru.

Ručno pometanje košta 0,039 KM/m2, strojno čišćenje 0,012 KM/m2, a strojno pranje 0,013 KM/m2.

Asfaltiranje nogostupa košta 20,74 KM, a održavanje makadamskih cesta 19,24 KM po četvornom metru.

Kopirati
Drag cursor here to close