Priznanje

Jure i Marko Slišković su zvijezde reciklaže u Novom Travniku

Jure i Marko su danima obilazili kuće svojih komšija i vrijedno prikupljali stakleni ambalažni otpad i punili u zvono, te su za svega nekoliko dana prikupili 260 kg staklene ambalaže i napunili kontejner.
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 06. 2021. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desetogodišnji dječaci iz Novog Travnika Jure i Marko Slišković postali su prave male zvijezde reciklaže u svom gradu.

Naime, ova općina se posredstvom Ekopaka, krajem prošle godine, uključila u regionalni projekt ''Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu'', koji se pored Bosne i Hercegovine provodi i u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, navedeno je u PR priopćenju.

Tako su u Novom Travniku i okolnim mjestima postavljena zvona za prikupljanje staklene ambalaže koja su svojim izgledom privukla pozornost dječaka, koji su na vlastitu inicijativu pokrenuli akciju prikupljanja staklene ambalaže.

Jure i Marko su danima obilazili kuće svojih susjeda i vrijedno prikupljali stakleni ambalažni otpad i punili u zvono, te su za svega nekoliko dana prikupili 260 kg staklene ambalaže i napunili kontejner. To je bilo prvo zvono u Novom Travniku, ali i u ostalim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini u kojima se implementira ovaj projekt, da je specijalni kontejner 100% napunjeno otpadnom staklenom ambalažom.

Njihova predanost u prikupljanju staklene ambalaže i očuvanju okoliša općenito nije prošla nezapaženo, pa je Ekopak u suradnji sa komunalnim preduzećem Vilenica-Čistoća i Općinom Novi Travnik, na obilježavanju dana Općine Novi Travnik, uručilo dječacima posebno priznanje i prigodne poklone, navedeno je u PR priopćenju.

Podsjećamo, Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj ''Naled'' iz Srbije su u suradnji sa prvim operaterom sustava upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini ''Ekopak'', te operaterima sustava ''Sekopak'' iz Srbije i ''Pakomak'' iz Sjeverne Makedonije, kao i Asocijacijom za ekonomski razvoj Hercegovine REDAH i Zajednicom jedinica lokalne samouprave ZELS, pokrenuli regionalni projekat ''Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu'', koji će se u Bosni i Hercegovini realizovati u Gradu Bihaću, te općinama Novi Travnik, Konjic i Ilidža, a jedan od ciljeva je povećati stopu prikupljanja staklene ambalaže u ovim općinama za 20%.

Kopirati
Drag cursor here to close