Može i to

Jestiva gradska dvorišta u Mostaru

Važnost uređenja okoline na Bulevaru prepoznali su i članovi lokalne grupe pod nazivom „Bulevar prijateljstva“. Prije godinu dana su pokrenuli inicijativu koja je podrazumijevala niz sitnih, malih, pojedinačnih aktivnosti.
Gospodarstvo / Ekologija | 27. 08. 2020. u 07:46 Bljesak.info
Mostar - Projekat „Jestiva gradska dvorišta“

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana “Nešto više“ iz Mostara s urbanim vrtlarima rade na projektu “Jestiva gradska dvorišta“. Cilj je ozeleniti i očistiti lokalne zajednice, te posaditi što više jestivih i ljekovitih biljaka. Za prvu akciju odabrali su mostarski kvart Bulevar.

Kako prenosi BHRT, žele potencirati priču o perma kulturi, što je zapravo održivi način življenja. Osim na hranu i okoliš glavni naglasak je na regeneraciji prirode.

Aktivisti okupljeni oko akcije „Jestiva gradska dvorišta“ posadili su japanske jabuke, masline, začinsko i ljekovito bilje. Riječ je vrstama koje uspijevaju na nišm prostorima a lako ih je održavati i traže malo pažnje.

Maid Maksumić, magistar poljoprivrede, kaže kako će naglasiti važnost jestivih vrtova.

''Mogli smo primjetiti sada u doba korone kako su ljudi pomalo počeli paničariti zbog mogućnosti da dođe do nestašice hrane. Mi potenciramo te jestive vrtove jer oni imaju veliku iskoristivost'', rekao je.

Sanja Đermanović, zamjenica direktora Udruženja “Nešto više”, kaže kako pokreću različita susjedstva u Mostaru i druge tri regije da dođu u dvorišta da ih uljepšaju.

''Svima nam je dosta da gledamo neko staro zelenilo, da nam je prljavo, da se nemaju gdje klinci igrati, da nemamo gdje sjesti i izaći'', navela je.

Važnost uređenja okoline na Bulevaru prepoznali su i članovi lokalne grupe pod nazivom „Bulevar prijateljstva“. Prije godinu dana su pokrenuli inicijativu koja je podrazumijevala niz sitnih, malih, pojedinačnih aktivnosti.

Nešto ranije, u sklopu projekta Bulevar prijateljstva ovo dvorište je očišćeno, postavljen je urbani mobilijar i popravljene su betonske klupe kao i stol za stolni tenis. Na taj način stvoreni su uvjeti za uživanje najmlađih, ali i onih nešto starijih.

Inga Kotlo, koordinatorica projekta “Bulevar prijateljstva” Mostar, rekla je kako je cilj postupno kreiranje odnosno transformacija zapuštenog dvorišta u jedno lijepo otvoreno, za svakoga otvoreno dvorište, koje je predviđeno za sport, druženje, dijalog, znanost, kulturu i igru na otvorenom.

Organizator akcije je Eko HUB Mostar (UG Nešto Više), jedan od devet eko HUBova u Bosni i Hercegovini, koji djeluje u okviru projekta Misli o prirodi! u implementaciji Centra za promociju civilnog društva, uz financijsku podršku Vlade Švedske.

Kopirati
Drag cursor here to close