Ugroženi izvori vode

Iz prirodnog spomenika nadomak Mostara izvučeno pet tona otpada

Prirodni podzemni objekti u okolici Mostara ''običajno'' su zatrpani ogromnim količinama otpada, a izvorišta Studenac i Vrelo Radobolje u izravnoj su opasnosti
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 06. 2021. u 21:40 B. Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša od 5. i 6. lipnja 2021.godine speleolozi iz speleološkog društva Herceg Mostar, očistili ulaznu su vertikalni ulazni kanal speleološkog objekta u blizini Goranaca.

''Čišćenje ulazne vertikale je bilo nužno kako bi se moglo nastaviti daljnje istraživanje speleološkog objekta. Do sada smo dosegli dubinu od 260 metara, a nagomilani otpad je prijetio i izravno utjecao na sigurnost prilikom ulaska i izlaska iz spomenutog objekta'', ističu iz SD Herceg.

Foto: Bljesak.info / Iz prirodnog spomenika nadomak Mostara izvučeno pet tona otpada

Za sada je iz ulazne vertikale izvučeno preko 5 tona raznog otpada - kućni otpad, dotrajali komadi namještaja, oluci, štednjaci i sl., koji je po završetku propisno zbrinut.

Zbog velike količine otpada ubačenog u jamu, speleolozi nisu uspjeli obaviti čišćenje cijelog speleološkog objekta, te uskoro slijedi još jedno ovakvo druženje.

Foto: Bljesak.info / Iz prirodnog spomenika nadomak Mostara izvučeno pet tona otpada

''Masovno, možemo slobodno reći ''običajno'', odlaganje otpada u speleološke objekte sustavno se odvija godinama. Nažalost u jamama koje se nalaze blizu naseljenih mjesta i do kojih se može doći vozilom, nalaze se divlja odlagališta raznog otpada. Bacanjem otpada u jame, zalihe pitke vode, kao i jedinstvena podzemna fauna, izravno su ugoržene! Okolica Mostara krško je područje koje čuva zalihe pitke vode kako za sve nas koji živimo u Mostaru i ostalim mjestima koja se izravno napajaju iz crpilišta na izvorima Studenac i Radobolja'', Upozoravaju speleolozi.

Foto: Bljesak.info / Iz prirodnog spomenika nadomak Mostara izvučeno pet tona otpada

Vjeruju kako ljudi nisu svjesni štetnosti takvog zagađivanja i kako ovakvim aktivnostima mogu informirati javnost i podići svijest lokalnog stanovništva o navedenoj problematici, u nadi kako će time spriječiti daljnje onečišćavanje našeg podzemlja.

''Fotograijama i kratkim videom od 90 sekundi pokušali su prikazati razmjere opasnosti u koje su nas doveli nesavjesni sugrađani, napominjući kako se radi samo o jednom od stotina sličnih speleoloških objekata u okolici Mostara'', dodaju.

Video: YouTube
Kopirati
Drag cursor here to close