Okrugli stol

Isključiti mHE na Bunskim kanalima iz Prostornog plana Mostara

Prisutni vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara neće usvojiti novi Prostorni plan Grada Mostara ukoliko u njemu ne budu isključene mHE na Bunskim kanalima.
Gospodarstvo / Ekologija | 17. 11. 2021. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekološka udruga Majski cvijet u srijedu je održala okrugli stol na temu ''Zašto NE mHE na Bunskim kanalima'' povodom izrade i usvajanja novog Prostornog plana Grada Mostara koji se očekuje u sljedećem razdoblju.

Okruglom stolu su prisustvovali vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara Silvio Bubalo, Kažimir Miličević, Slaven Bevanda te zastupnik Skupštine HNŽ Slaven Raguž, kao i urbanista Sejo Pintul te ekolog Sanel Riđanović.

Iako je poziv za sudjelovanje na okruglom stolu upućen i gradonačelniku Grada Mostara Mariu Kordiću kao predsjedniku Vijeća za prostorni plan Grada Mostara, ni on niti članovi Vijeća za Prostorni plan Grada Mostara se nisu odazvali pozivu. S današnjeg okruglog stola će prema Vijeću za Prostorni plan, Gradskom vijeću i tajništvu gradonačelnika Grada Mostara u vidu zaključka biti upućen zahtjev da se iz postojećeg PP izbrišu mHE Buna 1 I Buna 2.

Drugi zahtjev će biti da se novi Prostorni plan usvoji u redovitoj proceduri što podrazumijeva organiziranje široke javne rasprava nakon što bude usvojen nacrt PP koji je trenutno u pripremi. Prisutni vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara neće usvojiti novi Prostorni plan Grada Mostara ukoliko u njemu ne budu isključene mHE na Bunskim kanalima.

''Današnja diskusija sa vijećnicima i stručnjacima je bila izuzetno konstruktivna i rezultirala je izvođenjem bitnog zaključka kako za građane naselja Buna tako i za sve građane Mostara kojima je interes trajna zaštita Bunskih kanala, spomenika prirode. Zadovoljan sam da možemo ovakvu poruku poslati u javnost nakon ovog okruglog stola te se nadam da će ovaj zaključak podržati i članovi Vijeća za prostorni plan Grada Mostara prilikom izrade novog prostornog plana Grada Mostara koji je vrlo značajan dokument za sve građane. Žao nam je što se nitko od članova Vijeća nije danas pojavio na okruglom stolu jer smatramo da je izuzetno važno da oni, prije izrade ovog vrlo značajnog dokumenta, čuju argumente struke o gradnji mHE na spomeniku prirode te saznaju koji su to interesi građana Mostara'', navodi Oliver Arapović ispred ekološke udruge ''Majski cvijet'.

Podsjećamo, ekološka udruga ''Majski cvijet'' već nekoliko godina vodi pravnu borbu protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima, a nakon što su uočili cijeli niz nepravilnosti i proceduralnih pogrešaka prigodom dodjele koncesije, počevši od kršenja procedura i propisa usvajanjem Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Mostara iz 2012. koji nije usuglašen sa postojećim Planom BiH iz 1980. te objave Prostornog plana u Službenom glasniku koji nije prethodno potpisan od strane predsjednika Gradskog vijeća. Potvrdu od institucija da je borba opravdana su dobili nekoliko puta.

Županijski sud u Sarajevu je donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju 2 mHE na Bunskim kanalima, zatim je Županijski sud u Mostaru donio presudu kojom su poništene odluke o vodnoj suglasnosti za iste mHE.

Odjel za urbanizam Grada Mostara je 2 puta odbio zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju mHE na Bunskim kanalima, a Skupština HNŽ je usvojila zaključak o preispitivanju koncesionog ugovora za izgradnju mHE na Bunskim kanalima. Odjel za gospodarske, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara je i službeno od gradskog Odjela za urbanizam zatražio brisanje lokaliteta Buna 1 i 2 iz prostornog plana kao područja izgradnje hidroelektrana.

Kopirati
Drag cursor here to close