Stav RS-a jasan

HE Buk Bijela: Stav zajedničke Komisije za koncesije do kraja oktobra

Predsjednik Komisije za koncesije BiH Milomir Amović rekao je da je otiskano rješenje za formiranje zajedničke komisije, te da ostaje da se dogovore o terminu održavanja sjednice.
Gospodarstvo / Ekologija | 02. 09. 2021. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička komisija za koncesije, u kojoj će se naći republički eksperti i njihove kolege s razine BiH, trebalo bi da do kraja oktobra zauzme stav u vezi sa problematiziranom gradnjom Hidroelektrane Buk Bijela na Drini, a članovi će uskoro prvi put da se nađu za istim stolom, potvrđeno je Glasu Srpske.

Predsjednik Komisije za koncesije BiH Milomir Amović rekao je da je otiskano rješenje za formiranje zajedničke komisije, te da ostaje da se dogovore o terminu održavanja sjednice, piše Srna.

Pojasnio je da će to Amović je potvrdio i da je već obavio određene razgovore s kolegama iz Komisije za koncesije Republike Srpske, ali i da, kako kaže, problem neće predstavljati ni to što Komisija za koncesije BiH, prema zakonu, treba da ima sedam članova, a sada ih broji četiri, jer su ostalima mandati isticali od 2008. do 2015. godine i jer oni šalju u zajedničko tijelo četiri člana.

''U rješenju o formiranju komisije smo naveli da je rok za odluku do kraja oktobra, što je zatražio sud'', naveo je Amović.

Glas podsjeća da je stav Republike Srpske o ovom pitanju jasan - Srpskoj nitko ne može da zabrani da gradi hidroelektranu na svojoj teritoriji i članovi republičke komisije će takav stav zastupati i u razgovorima s kolegama s razine BiH.

Ustavni sud BiH je u srpnju, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi s projektom HE na rijeci Drini, koji zajednički nastoje da sprovedu u djelo Srpska i Srbija, donio djelomičnu odluku o dopustivosti i meritumu.

Komisiji je naloženo da, u svojstvu zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke riješi sporna pitanja nastala u vezi s dodjelom koncesija.

Kopirati
Drag cursor here to close