Via Ferata Osobac

GSS šokiran ''sigurnim'' radovima na prenjskoj planinarskoj stazi

Gorske službe spašavanja Stanica Mostar, upozoravaju na nesigurnost i aljkavost opet otvorene ''sigurne'' ferate Osobac
Gospodarstvo / Ekologija | 22. 09. 2020. u 13:11 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je početkom rujna ponovno otvorena osigurana, planinarska staza Via Ferata Osobac (Prenj), te je na stranicama Planinarskog saveza BiH objavljeno da je ispravna i može se koristiti iz Gorske službe spašavanja Stanica Mostar, upozoravaju na nesigurnost i aljkavost projekta.

Svoju šokiranost radovima podijelili su i na Facebook stranici, apelirajući na ovu situaciju.

''Očigledan primjer (ne)kompetentnosti, nestručnosti i aljkavosti svih onih koji su sudjelovali u projektu i realizaciji projekta ferate Osobac (Prenj): Planinarskog saveza FBiH, voditelja projekta, izvođača radova, svih pojedinaca i nadzornih komisija koje su odobrile da se ovo uradi na ovaj način. Dvije godine se ferata "otvara" i popravlja, i onda se otvori na ovaj način. Bitno je da je projekt završen i ferata otvorena, a o sigurnosti će neko drugi da se brine. Svakako će vam reći da je penjete na vlastitu odgovornost'', navodi se na Facebook stranici GSS-a gdje se ističe da se nadaju da ovdje neće imati posla, a svima ostalima uputili su ''srdačan planinarski pozdrav "Vedro" i rudarski pozdrav "Sretno" u ferati.''

Inače, dana 6. 9. 2020. godine komisija u sastavu Ermin Lipović, Sanjin Hodžić i Mirza Ažderović su prošli feratom na Osobcu planina Prenj te utvrdili da je poslije izvršenih popravki ista u odličnom stanju i može se sigurno koristiti. Izvođač radova izvršio je neophodnu sanaciju i popravke u skladu s ugovornom obvezom, navodi se na stranici Planinarskog saveza BiH/FBiH.

Valja podsjetiti da je zbog velikog interesa planinara iz Bosne i Hercegovine i regije Planinarski savez BiH/FBiH najavio da bi Ferata Osobac (planina Prenj) trebala biti puštena u službenu upotrebu krajem svibnja 2018. godine.

Ferata Osobac izgrađena po sjeveroistočnom bridu karizmatičnog prenjskog vrha Osobac.

Dugačka je 1200 metara sa visinskom razlikom cca 700 metara. Kao takva spada u najveće ferate regije. Kategorizira se kao zahtjevna, tehnički srednje teška i povremeno vrlo teška, sa svim elementima visokogorskog planinarenja, a njeno penjanje, navode iz Planinarskog saveza predstavlja istinski užitak.

Planinarski savez / Ferata Osobac

Inače, nositelj projekta ove ferate je Planinarski savez FBiH, a projekt menadžer je Zehrudin Isaković. Izvođač radova je NVO Cetina, a projekt je podržala Vlada Federacije BiH, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close