Za zeleniju i održivu budućnost

Grad koji će ove godine imati 1000 novih sadnica drveća

Grad Tuzla, u suradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH) i u 2021. godini nastavlja realizaciju Inicijative za zeleniju i održivu budućnost
Gospodarstvo / Ekologija | 29. 10. 2021. u 15:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Tuzla, u suradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH) i u 2021. godini nastavlja realizaciju Inicijative za zeleniju i održivu budućnost (GoGreen Pledge), koja ima za cilj sadnju drveća, kako bi se ublažili negativni efekti klimatskih promjena.

U 2020. godini je, u okviru ove Inicijative, u Tuzli zasađeno 625, a ove godine je planirana sadnja 1000 sadnica. UNDP je od ukupnog broja sadnica sufinancirao 425, a Grad Tuzla 1.200 sadnica.

Ove godine partner  Gradu Tuzli u sadnji je i projekt “Povećanje ulaganja u javne objekte s niskom stopom emisije ugljika u BiH“, koji implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), uz financijsku podršku Zelenog klimatskog fonda (GCF).

U petak, 29.10.2021., s početkom u 11.00 sati, na lokaciji Slana Banja, počela je sadnja 450 sadnica, a preostale sadnice će biti posađene u narednim danima na drugim lokacijama na području grada Tuzle. Sadnju realizira Služba za komunalne poslove izgradnju i poslove mjesnih zajednica putem JKP Komunalac doo Tuzla.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i Dario Milačak, ispred ureda UNDP-a Doboj, zajedno su posjetili danas lokaciju Slana Banja, gdje je u toku sadnja prvih 450 sadnica, od ukupno 1.000 sadnica koje će ovih dana biti zasađene na teritoriji grada Tuzle.

Sadnji drveća se, s oduševljenjem, pridružila i grupa učenika OŠ Brčanska malta, koji su sa svojom nastavnicom bili u obilasku kompleksa Slana Banja.

Kopirati
Drag cursor here to close