I reformu javnih politika

Ekološke udruge u BiH zahtijevaju održivi oporavak

U svojim zahtjevima udruge traže održivi transport, razvoj urbane mobilnosti i očuvanje javnog prostora; očuvanje i unapređenje prirodnih staništa i biodiverziteta kroz sustavnu podršku istraživanju i zaštiti prirode...
Gospodarstvo / Ekologija | 13. 07. 2020. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za životnu sredinu zajedno sa 26 organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine poslao je zahtjeve za održivi oporavak i reformu javnih politika s ciljem lakšeg premašivanja postojeće krize izazvane pandemijom, ali i dugoročnim neodrživim upravljanjem resursima.

U zahtjevima navode neophodne promjene i traže sastanke od nadležnih institucija na svim nivoima vlasti naglašavajući spremnost za konstruktivnu diskusiju, priopćeno je danas iz Centra.

Izvući lekcije

''Smatramo da ovakva situacija daje čovječanstvu priliku da sagledamo načine trenutnog djelovanja koji vode ka destruktivnom iskorištavanju ograničenih resursa planete. Nužno je da iz ove krize izvučemo lekcije koje će nas spremiti za iduće izazove, kao što su klimatske promjene, gubitak biodiverziteta i plodnog zemljišta, smanjenje zaliha vode i dr. Budućnost ove države mora da se oslanja na ekonomiju koja će biti pravednija i manje destruktivna za planetu i zajednice'', istaknula je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

U svojim zahtjevima udruge traže održivi transport, razvoj urbane mobilnosti i očuvanje javnog prostora; očuvanje i unapređenje prirodnih staništa i biodiverziteta kroz sustavnu podršku istraživanju i zaštiti prirode; više zaštićenih područja i jasne i protokolima propisane nadležnosti u očuvanju, upravljanju i vrsta i specifičnih staništa.

Traži se podrška organskom

Također, zahtijevaju podršku organskoj poljoprivredi, jačanje konkurentnosti domaćih proizvođača i smanjene ovisnosti od uvoza: obustavu državne pomoći za termoelektrane i velike hidroelektrane, te ukidanje poticaja za male hidroelektrane;  ulaganje u energetsku efikasnost i stvarne obnovljive izvore, kao što su solarna i vjetro energija, poticanje građana da samostalno proizvode, koriste i prodaju vlastitu obnovljivu energiju.

Pandemija koronavirusa već je, kako navode u priopćenju, odnijela brojne živote, što je najveći i najteži gubitak za društvo.

''Još je nejasno kako će se privreda razvijati i koliki je vremenski okvir za njen oporavak, kakva je ekspertiza potrebna za isti i brojna druga pitanja koja su teret svakom osvještenom građaninu i građanki. Zbog toga naglašavamo da je neophodno značajnije ulaganje u budućnost naše zemlje, konkretno u obrazovanje i nauku. Samo obrazovan i stručan kadar može kreirati suvremene, relevantne i dugoročno ekonomski i ekološki održive grane privrede'', navode ekolozi u priopćenju.

Zbog kompletne situacije i svega navedenog apeliraju na nadležne da uzmu u obzir navedene zahtjeve i odazovu se pozivu na hitan sastanak kako bi mogli zajedno da prodiskutiraju izazove koji su pred društvom te na koji način ih premašiti.

Kopirati
Drag cursor here to close