Ekološka katastrofa na vodama u Ilijašu: Bosna zagađena, Misoča presušila

Posljednjih dana je, u više navrata, potpuno presušila rijeka Misoča ispod vodozahvata ilijaškog poduzeća Vodostan
Gospodarstvo / Ekologija | 25. 08. 2021. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BistroBiH / Presušeno korito rijeke Misoče i mrtve ribe i rakovi

Jučer i danas je primijećen pomor ribe u rijeci Bosni nizvodno od Ribarića, a posljednjih dana je, u više navrata, potpuno presušila rijeka Misoča ispod vodozahvata ilijaškog preduzeća ‘Vodostan’ gdje je ova tvrtka, za potrebe gradskog vodovoda, zahvatila kompletan vodotok rijeke Misoče bez da su ostavili i kap vode a ne potrebni i zakonom obavezni biološki minimum, piše portal BistroBiH.

''Naši članovi koji su nas i obavjestili o ovoj dvostrukoj ekološkoj katastrofi su na terenu dva dana i prikupljaju uzorke vode iz rijeke Bosne, a danas na teren izlazi i inspekcija. Iskreno se nadamo kako će se ovaj put konačno pokrenuti procesi protiv krivaca, jer ovo nije prvi put.

Prije nekoliko godina rijeka Misoča je također potpuno presušila gdje je krivac bio ‘Vodostan’, i iako smo imali fotografije i video zapise, inspekcija je konstatirala, a kada su na teren izašli dan kasnije kada se rijeka vratila u korito, kako ''nisu našli dokaze pomora ribe'', rekli su iz Udruženja građana ''Bistro!'' iz Ilijaša, koji su korisnici ribolovnog prava na vodama u Općini Ilijaš i koji upravljaju ribljim fondom svih vodotoka na teritoriji općine.

A sasvim dovoljan dokaz inspekciji je trebao biti sljedeći video.

Video: Rijeka Misoča - Uginuli rakovi i ribe i nadolaženje vode

Sljedeći video je od prije 6 dana, koliko traje ovaj ekocid sa rijekom Misočom.

Video: Jezivi prizori iz korita Rijeke Misoče

''Kako rekosmo, ovo nije prvi put, ali se iskreno nadamo da je posljednji. Zakoni postoje, i kakvi god su, a o čemu možemo raspravljati, kada bi se primjenjivali, rijetko tko bi se usudio svjesno raditi ovakve stvari, jer smo sigurni da su oba incidenta svjesno napravljena'', poručili su iz Udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close