Eko HUB Mostar

Dan planete Zemlje: kako ja mogu pomoći?

Udruženje građana Nešto Više i socijalno poduzeće EkoDizajn organiziraju dan otvorenih vrata Eko HUB-a Mostar na permakulturnom imanju u Humilišanima
Gospodarstvo / Ekologija | 17. 04. 2021. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tema ovogodišnjeg obilježavanja međunarodnog Dana planete Zemlje, u četvrtak, 22.04.2021., od 10:00 do 16:00 h je ''Kako ja mogu pomoći?''.

Udruženje građana Nešto Više i socijalno poduzeće EkoDizajn organiziraju dan otvorenih vrata Eko HUB-a Mostar na permakulturnom imanju u Humilišanima, za sve zainteresirane koji žele živjeti u zdravijem okolišu, te naučiti kako i sami mogu doprinijeti tome.

Posjetiteljima će se ponuditi edukacije i demonstriranje jednostavnih praktičnih vještina održivog življenja, čijom primjenom u svakodnevnom životu mogu pomoći da se okoliš manje zagađuje i zapravo regenerira. I to sve bez dodatnih troškova u domaćinstvima i kolektivima, nego upravo suprotno, štednjom novaca i ponovnim korištenjem resursa koji se obično nepažljivo rasipaju i završavaju na otpadu.

Edukacija će obuhvatiti sljedeće vještine: Kompostiranje bio-ostataka u vrtu i stanu, izrada eko-cigli od pet boca i svih vrsta mekane plastike, vrećica, sintetike i aluminijskih folija uključujući gradnju od eko-cigli, izrada bio-enzima od bio-ostataka i šećera za ekološko čišćenje svih površina u kući, te zaštitu i prihranu biljaka, izrada tečnih bio-gnojiva i sredstava za zaštitu i jačanje biljaka u vrtu, predstavljanje koncepta društvene banke sjemena: kako sačuvati sjemena starih ili autohtonih biljaka i kako se pridružiti ideji, upoznavanje samoniklih jestivih biljaka i zašto je važno znati ih prepoznati i uključiti u naše jelovnike, branje ljekovitih biljaka u prirodi i pripremanje čajeva, te kako da bolje biramo ambalažu u kojoj kupujemo svakodnevne namirnice, razdvajamo i sami recikliramo otpad.

Također će se predstaviti kampanja ''Ja sadim, a ti?'' kojom se promovira i podučava uzgoj hrane prirodnim metodama u mini eko-vrtovima urbanih sredina uključujući i balkone, a kojoj se za manje od godinu dana aktivno priključilo blizu 4.000 osoba iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Za počasnu gošću na događaju očekuje se švedska veleposlanika u BiH, Johanna Strömquist, koja će svojim prisustvom i učešćem na edukacijama podržati koncept održivog življenja i zdravog okoliša.

Sudionike očekuju mali darovi kao motivacija da nakon događaja primjenjuju demonstrirane vještine.

Aktivnosti će se održavati na otvorenom, uz pridržavanje svih preporučenih mjera opreza. U slučaju vremenskih nepogoda, obilježavanje Dana planete Zemlje može biti odgođeno za neki drugi dan, o čemu će svi zainteresirani biti blagovremeno obaviješteni.

Ako želite sudjelovati, kao pojedinci ili grupe, prijaviti se možete na broj telefona 066 711 277. Svi su dobrodošli, od najmlađih do najstarijih jer su edukacije prilagođene za sve uzraste.

Obilježavanje Dana planete Zemlje se organizira u okviru Eko HUB-a Mostar, koji je dijelom trogodišnjeg projekta ''Misli o prirodi!'' implementiranog od strane Centra za promociju civilnog društva, a financijski podržanog od strane Švedske.

Kopirati
Drag cursor here to close