Zabrana MHE u Federaciji

Čuvari rijeka: Vlada FBiH mora što hitnije preći s riječi na djela – rijeke ne damo!

Dugogodišnja borba za rijeke i utjecaj javnosti su doprinijeli da je Zastupnički dom Federacije BiH u lipanj ove godine napokon donjeo Zaključak o zabrani izgradnje MHE i o reviziji već dodijeljenih dozvola.
Gospodarstvo / Ekologija | 06. 11. 2020. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini je planirana izgradnja preko 400 malih hidroelektrana (MHE) na više od 250 vodenih tokova. Ovi projekti uništavaju živi svijet oko rijeka i u rijekama – gospodarstvo sela i biodiverzitet naših rijeka kao jednog od najvrjednijih prirodnih bogatstava BiH. Šira javnost je spoznala da MHE ne doprinose nikakvom širem javnom interesu, već isključivo bogaćenju pojedinaca iz finansijsko-političkih klanova i zato je nužno što hitnije obustaviti daljnju gradnju, a preispitati sve do sada izdane dozvole, navode predstavnici grupe Čuvari rijeka.

Dugogodišnja borba za rijeke i utjecaj javnosti su doprinijeli da je Zastupnički dom Federacije BiH u lipanj ove godine napokon donjeo Zaključak o zabrani izgradnje MHE i o reviziji već dodijeljenih dozvola. Ovim Zaključkom je dan rok Vladi FBiH da postupi po istom i pripremi podzakonske i zakonske akte za zabranu dalje gradnje.

Vlada FBiH u ovom roku nije poduzela ništa. Progres je napravljen tek sredinom listopada kada su se Čuvari rijeka sreli na sastanku s premijerom Novalićem i predstavnicima nadležnih federalnih ministarstava. Na tom sastanku Vlada FBiH je dala obećanje su da će se početkom studenog izjasniti o zahtjevima Čuvara rijeka koji su dostavljeni Vladi FBiH za izmjene zakonskog okvira u nadležnosti Vlade FBiH radi realizacije Zaključak Parlamenta o  zabrani gradnje MHE koju je 23. lipnja izglasao Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Do današnjeg dana podrška se svodi na riječi i obećanja Premijera i nadležnih, navode. Čuvari rijeka i dalje insistiraju i zahtijevaju konkretna podzakonska i zakonska rješenja kako bi se rijeke spasile što hitnije.

''Dok čekamo – još jedna rijeka krvari, Ugar. Ako se ta građevinska pošast ne zaustavi, na samom Ugru će biti izgrađeno ukupno sedam hidroelektrana. Cijela rijeka će završiti u cijevima. A Ugar je samo jedna od rijeka na kojima se u ovom periodu intenzivirala gradnja MHE – uprkos izričitom stavu najvišeg zakonodavnog tijela u FbiH'', ističu.

Predstavnici grupe Čuvari rijeka iz cijele BiH su se danas okupili na rijeci Ugar da apeliraju na Vladu FBiH da što prije krene u konkretne radnje zaštite rijeka od MHE. Za nedjelju su, na istom mjestu, najavili i konferenciju za medije s početkom u 11 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close