Centar za životnu sredinu

Sužava se prostor za male hidroelektrane u BiH

"Iako konačnim tekstom Deklaracije nismo u potpunosti zadovoljni, pozdravljamo usvajanje Deklaracije sa amandmanima, jer predstavljaju prvi korak ka zaštiti naših rijeka'', istaknuo je Bjelić.
Gospodarstvo / Ekologija | 17. 02. 2021. u 21:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, usvojila je Deklaraciju o zaštiti rijeka što, između ostalog, predstavlja veliki uspjeh aktivista i aktivistica okupljenih u Koaliciju za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine koji su proteklih godina svojim tijelima branili rijeke i ukazivali na štetnost malih hidroelektrana (MHE), priopćeno je iz Centra za životnu sredinu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Iako konačnim tekstom Deklaracije nismo u potpunosti zadovoljni, pozdravljamo usvajanje Deklaracije sa amandmanima, jer predstavljaju prvi korak ka zaštiti naših rijeka. Sljedeći korak je na Vladi Republike Srpske i mijenjanju samog zakonodavstva u oblasti obnovljivih izvora energije. Osnov novog zakona treba da bude ukidanje poticaja za sve nove projekte u oblasti obnovljivih izvora energija (OIE) i okretanje ka podsticanju građanske energije gdje bi građani koji plaćaju naknadu za OIE mogli biti i investitori, što je već praksa u susjednoj Hrvatskoj", istaknuo je Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

Deklaracija o zaštiti rijeka i zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji entiteta Federacije BiH izglasana je u lipnju i u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ali do danas nisu usklađeni federalni i kantonalni propisi, te je promjena zakonodavstva u ovoj oblasti još u toku.

"Nadamo se da će Vlada RS-a poduzeti energičnije korake ka zaštiti rijeka i da će ovaj proces teći brže u oba entiteta te da ćemo u konačnici na razini cijele države imati zakonski okvir koji štiti naše rijeke i građane od štetnih projekata", rekla je Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH, priopćeno je iz Centra za životnu sredinu. 

Kopirati
Drag cursor here to close