Radovi

Bager u rijeci Buni: Ribolovci zabrinuti, oglasio se investitor

''Ovo se trebalo raditi ima 20 godina i to je bila obveza države, tu je bilo kolo koje je porušeno i mi želimo da ga renoviramo i napravimo bolje.''
Gospodarstvo / Ekologija | 11. 06. 2021. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bager je ušao u Bunu. Mi smo prijavili i poslali svoj izvještaj Ministarstvu vodoprivrede HNŽ-a, mislim da oni izašli jučer na teren  i opet smo jutros zvali, ali nema potrebe dva ista izvještaja slati. Što je jutros bilo ne znam. Tko radi to ili tko ima dozvolu, to vam ne možemo reći – jer ne znamo sa sigurnošću. Što je učinjeno po pitanju toga, ne znamo'', rečeno je za Bljesak.info ispred USR 'Neretva 1933'.

Naime, kako su nam naveli iz ovog Udruženja - ribolovci su zabrinuti zbog štete koja bi mogla biti nanesena rijeci Buni i ribi, a sve zbog pomenutih radova ispod hotela 'Buna' nadomak Mostara.

Kontaktirali smo i investitora ovog projekta Rafaela Gagru, koji nam je kazao kako se 'ništa ne uništava, nego popravlja i renovira'.

''Mi ne uništavamo ništa, mi gradimo ono što je Austrija pravila, pa mi popravljamo. Pravimo vodenicu koja je tu bila 100 godina. Da bismo to popravili moramo ući u vodu, a to ribari ne znaju i ne razumiju da treba novac uložiti da bi se to napravilo. Stari zidovi su bili porušeni, nema temelja. Nova vodenica se na to ne može praviti, pa smo morali ući s bagerom da izvadimo stare temelje i stavimo nove. To je trebala raditi država, a ne mi'', kazao je investitor Rafael Gagro za Bljesak.info.

Ribari su napomenuli i da je devastacija koju bageri čine ulaskom u Bunu dugoročno štetna-

''Šteta je velika i ta korita, treba deset godina da se to obnovi. Svaka devastacija je dugoročna i trebaju godine i godine da se obnovi'', rečeno je iz USR 'Neretva 1933'.

S tim se ne slaže investitor, koji je napomenuo da oni samo rade 'posao države', te da ne uništavaju okoliš.

''Ovo se trebalo raditi ima 20 godina i to je bila obveza države, tu je bilo kolo koje je porušeno i mi želimo da ga renoviramo i napravimo bolje. Mi ćemo rijeku vratiti vratiti u prvobitno stanje. Ja ne uništavam okoliš, niti jedno drvo nisam posjekao a ne nešto drugo'', pojasnio je Rafael Gagro.

Kontaktirali smo i Ministarstvo vodoprivrede HNŽ-a, ali su nam kazali da su svi inspektori na terenu - te, da tek u ponedjeljak možemo dobiti odgovor - da li je netko već bio na terenu, te što je zabilježeno na terenu.

Investitor nam je pak potvrdio da je 'netko iz inspekcije dolazio'.

''Inspektor nam je samo čestitao i otišao'', kazao je Gagro za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close