Zapadni Balkan

Bregu: Moramo se promijeniti da bi imali zdravije okruženje

Od 2021. godine, RCC će zajedno s partnerima iz regije početi raditi na Akcijskom planu i mapama puta za provedbu Zelene agende, uz uspostavu odgovarajućeg sustava monitoringa.
Gospodarstvo / Ekologija | 18. 12. 2020. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Visokih 74 posto građana zemalja Zapadnog Balkana (ZB) zagađenje smatra problemom, što ne iznenađuje imajući u vidu da se u ovoj regiji nalaze najzagađeniji gradovi u svijetu, zato što se 70 posto naše električne energije proizvodi sagorijevanjem uglja. I ne samo to: 16 termoelektrana na ZB proizvedu više zagađenja nego 250 postrojenja u EU. Zagađenje zraka je direktno odgovorno za jednu od pet prijevremenih smrti u 19 gradova Zapadnog Balkana.

Otpadne vode se u mnogim gradovima ispuštaju bez pročišćavanja. Linearni ekonomski model i princip "uzmi-napravi-odbaci" drži nas zaključanima u prošlosti. Stope recikliranja u regiji su ispod 3 posto, dok je prosjek u EU 44 posto. Ugrožene su i kristalno čiste rijeke na ZB i bioraznolikost, i krajnje je vrijeme da se aktiviramo na implementaciji Zelene agende za Zapadni Balkan ", rekla je Majlinda Bregu, Generalna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) na otvaranju 5. ministarskog sastanka o zaštiti okoliša i klimatskim akcijama na Zapadnom Balkanu.

"Provedba Zelene agende koju su naši lideri usvojili prošlog mjeseca u Sofiji u velikoj mjeri će oblikovati našu budućnost. Promijenit će način na koji proizvodimo i koristimo proizvode, kao i naše neodgovorno ponašanje prema prirodi. Promijenit će način na koji koristimo energiju i vrste energije koje koristimo, kako putujemo na posao, naš svakodnevni život. Ali mi se moramo promijeniti da bismo dobili zdravije okruženje, čišći zrak, očuvali svježu i pitku vodu, da bismo imali zdraviji život i preživjeli. Neće biti  lako, ali udruživanjem snaga u regiji, uz velikodušnu pomoć EU u vidu investicijskog plana vrijednog 9 milijardi eura, možda imamo šansu ako djelujemo odmah," dodala je Bregu.

Okupljeni ministri zemalja Zapadnog Balkana koji se bave pitanjima zaštite okoliša i klimatskih promjena zaključili su da je regija opredijeljena za regionalnu saradnju i odlučna da zajednički radi na provedbi Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi. Vijeće za regionalnu saradnju će nastaviti podržavati vlade zemalja ZB u njihovim aktivnostima u okviru procesa vezanih za zaštitu okoliša i klimu, u bliskoj saradnji s regionalnim partnerima.

Od 2021. godine, RCC će zajedno s partnerima iz regije početi raditi na Akcijskom planu i mapama puta za provedbu Zelene agende, uz uspostavu odgovarajućeg sustava monitoringa.

"Ovo je vrlo pozitivna agenda i možete biti istinski ponosni na početak njene provedbe, jer će ona biti vrlo korisna za građane i EU u cjelini, jer ako postoji jedna stvar koja nema granice, to je zagađenje i prijetnje okolišu. Zelena agenda za Zapadni Balkan će otključati potencijal kružne ekonomije u regiji, a to znači otvaranje radnih mjesta i rast," rekla je Genoveva Ruiz Calavera, Direktorica za Zapadni Balkan u Glavnoj upravi Evropske komisije za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

"Svjedoci smo klimatske krize koja se kreće brže od naših napora na njenom ublažavanju, ugrožavajući razvoj čovječanstva i naše planove za inkluzivan i održiv rast. Pozivam sve nas da učinimo sve što je u našoj moći da dodatnom jačanju regionalne saradnje u okviru Zelene agende za Zapadni Balkan," rekla je Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vijeće za regionalnu saradnju domaćini su 5. ministarskog sastanka o zaštiti okoliša i klimatskoj akciji na Zapadnom Balkanu kao kopredsjedavajući Regionalne radne grupe za okoliš za 2020. godinu.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close