Problem je u nama

BiH godišnje bez 50 milijuna eura za ekologiju zbog nedostatka državne strategije

Gospodarstvo / Ekologija | 14. 06. 2016. u 13:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nemara bh. vlasti, država godišnje ostaje bez 50 milijuna eura iz fondova Europske unije za zaštitu okoliša. Da bi građane upoznali o ovoj činjenici i zatražili aktivniju ulogu vlasti, predstavnici nevladinog sektora danas su organizirali potpisivanje peticije u nekoliko gradova u BiH, javlja Agencija Anadolija.

Inicijativa je potekla od "Aarhus centra u BiH", a peticiju su građani potpisivali u Brčkom, Doboju, Sarajevu, Tuzli, Bugojnu, Mostaru i Banja Luci.

"Cilj ulične kampanje je upoznati javnost da postoje strateški dokumenti, koji stoje u ladicama neodgovornih. Prije dvije godine urađen je dokument, ali Vijeće ministara BiH, iz nepoznatih razloga, ni do danas ga nije usvojilo. Da bismo mogli pristupiti IPA fondovima i aplicirati za različite projekte, moramo imati državnu strategiju, a BiH toga nema. Želimo zatražiti podršku javnosti kako bi se ti dokumenti što prije usvojili", izjavila je Lejla Ibrahimović, koordinatorica projekta za Tuzlu iz Društva za istraživanje i razvoj.

Primjera radi, Ibrahimović je navela da bi se za 50 milijuna eura u svim tvornicama u cijeloj Tuzlanskoj županiji mogli ugraditi filteri, pomoću kojih bi se smanjile štetne emisije.

"Tuzla i Lukavac su među najzagađenijim gradovima u Europi, što je naročito izraženo u zimskom razdoblju, a pomoću filtera, imali bismo čišći zrak. Također, jezero Modrac je izvor pitke vode, ali u njega se ulijevaju otpadne vode i kanalizacija iz svih okolnih sela. Ukoliko bi se napravio kanalizacijski obruč oko naše najveće umjetne akumulacije i ako bi se prečišćavale industrijske vode, dobili bismo ponovo divno jezero i mjesto za odmor i rekreaciju", navela je Ibrahimović.

Sugovornica Anadolije podsjetila je da bi sa projektima iz, u ovom slučaju ekologije i zaštite okoliša, prema fondovima Europske unije mogle aplicirati sve vladine i nevladine organizacije iz BiH.

"Bez strategije usklađivanja propisa sa pravnom stečevinom Europske unije u oblasti zaštite okoliša i bez akcijskih planova za provođenje strategije u bh. entitetima i Brčko distriktu, i dalje ćemo biti uskraćeni za ogromne novce. Trebamo se pokrenuti sa ove točke i omogućiti uvjete za ljepšu, čišću i zdraviju Bosnu i Hercegovinu", poručila je Ibrahimović.

Sabina Jukan, koordinatorica kampanje, navela je da BiH nema dovoljno vlastitih sredstava, a onih iz europskih izvora financiranja lako se odriče.

"Odakle nam novci za velike projekte? Mi tih novaca nemamo. Radi se nešto parcijalno, ali za sve veće projekte, poput npr. zamjene vodovodne mreže, svi se oslanjaju na donacije ili kredite. Ne kažem da država ne ulaže ništa, ali ovo što sada imamo nije dovoljno", smatra Jukan.

Kopirati
Drag cursor here to close