Ekološki prihvatljivo

Beč ispituje novo gorivo: Bio-Etanol čista zamjena za dizel

Za ispitivanja je korišteno gorivo ED95 iz Švedske - alkohol s dodatkom pet posto sredstva za pospješivanje paljenja i maziva.
Gospodarstvo / Ekologija | 15. 09. 2021. u 13:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako električni motori postaju sve popularniji, u doglednoj budućnosti ipak neće moći u potpunosti zamijeniti motore na dizel. To se odnosi prije svega na građevinske mašine, traktore i kamione, gdje bi etanol Diesel ED95 mogao biti ekološki prihvatljiva alternativa.

U studiji Instituta za pogon vozila i automobilsku tehnologiju na Bečkom tehnološkom univerzitetu, provedenoj u saradnji s kompanijama AGRANA i Scania iz Švedske, upotreba etanol-dizela je po prvi put precizno istražena. Osim poboljšanja CO2 bilansa, emisije čestica, primjetno je unaprjeđenje učinkovitosti motora. Za ispitivanja je korišteno gorivo ED95 iz Švedske - alkohol s dodatkom pet posto sredstva za pospješivanje paljenja i maziva.

Bio-etanol se dobiva iz biljnih sirovina. Spaljivanjem se proizvodi ista količina CO2 koju su biljke prethodno apsorbirale. S aditivima i učinkovitosti dizelskog motora, ovo rezultira ukupnim smanjenjem CO2 od oko 90 posto u poređenju s konvencionalnim fosilnim dizelom. Da bi se gorivo ED95 moglo koristiti potrebno je podesiti motor. Gorivo ED95 pokazuje svoju snagu pri velikim opterećenjima motora, zbog čega je idealno za upotrebu u teškim vozilima, radnim strojevima i generatorima.

''Rezultati jasno pokazuju da se ekološki proizveden etanol-dizel može uspješno koristiti kao zamjensko gorivo u modificiranom dizelskom motoru i da ovaj koncept koristi očuvanju okoliša'' - kaže prof. dr. Bernhard Geringer.

Do apsolutne preorijentacije saobraćaja na etanol-dizel neće doći. Ovo gorivo nije konkurent elektromobilnosti, već je solucija za polja u kojima električna vozila još uvijek nisu optimalno rješenje, priopćeno je iz EUROCOMM-PR Beč.

Kopirati
Drag cursor here to close