Borba protiv mHE

Aktivisti na Neretvici: Svojim životima ćemo braniti ovu rijeku

Predstavnici nekoliko udruženja članica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine okupili su se u blizini Buturović - Polja prosvjedujući protiv izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Neretvici kod Konjica.
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 06. 2021. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ući u Neretvicu neće ni jedna mašina, svojim životima ćemo braniti ovu rijeku'', poručili su aktivisti udruženja članica Kolalicije za zaštitu rijeka BiH spriječavajući prolazak teških strojeva na korito rijeke Neretvice.

Foto: Bljesak.info / Ativisti na Neretvici: Svojim životima ćemo braniti ovu rijeku

Predstavnici nekoliko udruženja članica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine okupili su se u ponedjeljak u blizini Buturović - Polja prosvjedujući protiv izgradnje mini hidroelektrane na rijeci Neretvici kod Konjica. Prosvjednicima su se pridružili i članovi grupe Dubioza kolektiv.

Foto:Bljesak.info / Aktivisti na Neretvici: Svojim životima ćemo braniti ovu rijeku

Na ovaj način, aktivisti su pokušali spriječiti dolazak strojeva konzorcija Amitea d.o.o Mostar i GPI iz Konjica na rijeku Neretvicu, koje je kao investitor poslala Elektroprivereda BIH.

''Danas je dan D za našu Neretvicu, nećemo je dati, kao ni ni jednu rijeku u BiH. Okupili su se predstavnici brojnih udruženja iz cijele BiH i mještani kako bismo poručili da je vrijeme da Dom naroda na dnevni red uvrsti Zakon o energiji kojim je predviđena zabrana gradnje mini hidroelektrana'', poručila je Lejla Kusturica, aktivistica i direktorica Fondacije „Atelje za društvene promjene – ACT“, koja je dio Koalicije za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini (BiH).

Foto:Bljesak.info / Borba protiv mHE na Neretvici
Foto:Bljesak.info / Aktivisti na Neretvici: Svojim životima ćemo braniti ovu rijeku
Foto: Bljesak.info / Ativisti na Neretvici: Svojim životima ćemo braniti ovu rijeku

Podsjetimo, Općina Konjic je 2009. godine potpisala s EPBiH Ugovor o dodjeli koncesije za gradnju 15 mini hidrocentrala planiranih za gradnju na dužini od 34 kilometra toka rijeke, čemu se mještani oštro protive.

Kopirati
Drag cursor here to close