Ekološki osvješteni

Apple do 2030. godine namjeravaju postati 100 posto ekološki čista kompanija

Apple je već krenuo s realizacijom svog "zelenog plana", no svjesni su da ga neće moći u potpunosti ostvariti bez pomoći korisnika.
Gospodarstvo / Ekologija | 21. 07. 2020. u 22:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je najavio da će do 2030. godine postati "karbonski neutralna" kompanija, odnosno da će njihov utjecaj na okoliš biti u zanemariv. Njihov plan pojasnila je šefica Appleovog ekološkog odjela Lisa Jackson.

Apple je zapravo već karbonski neutralan u svojim korporativnim operacijama, no stalno ih se kritizira zbog utjecanja njihovih uređaja i drugih proizvoda na okoliš. Kao dio nove strategije, Apple će se pobrinuti da su njihovi novi proizvodi isto tako karbonski neutralni tijekom čitavog svog životnog vijeka, što uključuje logistiku, dobavljače te krajnje korisnike.

Apple će ubuduće u svoje izračune za karbonsku neutralnost uključiti i energiju potrebnu da njihovi dobavljači proizvedu materijale za Appleove proizvode, kao i potrošnju električne energije za njihovo punjenje.

Apple planira prvo srezati emisiju ugljičnog dioksida za 75 posto dok će istovremeno raditi na rješenjima za ukljanjanje i preostalih 25 posto.

Jackson je pojasnila da je Apple objavio svoj plan i u potpunosti se njemu posvećuje kako bi svijetu pokazali nužnost nove izgradnje budućnosti.

Naša želja bila je da objavimo i pokažemo korisnicima da to doista ozbiljno i mislimo te da radimo sve što možemo da to i riješimo, kaže Jackson.

Mnoge promjene koje su potrebne za provedbu tog 10-godišnjeg plana, već su implementirane te uključuju uporabu recikliranih materijala te materijala s niskom emisijom ugljičnog dioksida. Tu je i manja potrošnja energije u Appleovim opskrbnim kanalima kako bi se osiguralo da kompanija koristi u potpunosti obnovljivu energiju u svojim operacijama te ulaganja u uklanjanje ugljičnog dioksida iz Zemljine atmosfere.

Da bi Apple doista postao karbonski neutralan, mora i svojim korisnicima podignuti svijest o problemu kojeg pokušavaju riješiti te utjecati na promjenu u njihovom ponašanju. S tim u vezi planiraju ukazivati korisnicima da je bolje Appleove uređaje puniti korištenjem obnovljive energije, kao i rješavati se starijih proizvoda na održive načine.

Apple je već pokrenuo velik broj inicijativa, no sve će ovisiti o tome koliko sami korisnici surađuju u njihovoj realizaciji, javlja Zimo.co.

Ovaj plan se uvelike gradi na ideji cirkularne ekonomije. Postoje dva načina kako govoriti o cirkularnoj ekonomiji: jedan je proizvoditi uređaje koji su ekstremno izdržljivi, no na kraju njihovog životnog ciklusa korisnici ih moraju vratiti nama, kaže Jackson, aludirajući na Appleovu inicijativu zamjene staro za novo, koja korisnicima omogućava popuste pri kupnji novijih uređaja.

Drugi je da korisnici iskoriste svoj glas te tako utječu na vlasti. Radit ćemo na mjestima diljem svijeta gdje je našim dobavljačima teško doći do obnovljivih izvora energije. Isto tako je potrebno da naši korisnici počnu koristiti zelenu energiju, poručuje na kraju Jackson.

Kopirati
Drag cursor here to close