Zelenkasto-smeđe

'Prljava Neretva' zamutila more, pojava se vidi i iz svemira

More od Ploča do Makarske rivijere promijenilo boju i šokiralo putnike
Gospodarstvo / Ekologija | 09. 11. 2021. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što je zamućena voda na izvorištima, zbog obilnih kiša koje su proteklih dana padale čini se da se zamutilo i more u Neretvanskom kanalu.

S obzirom da enormne količine vode rijekom Neretvom dospijevaju u more, a već se na prvi pogled može vidjeti da je riječ o mutnoj gotovo smeđoj vodi koju Neretva donosi iz gornjeg toka i more je promijenilo boju.

Nije više kristalno plavo već pastelno zeleno, nešto poput rijeke Neretvi.

U dolini Neretve i susjednoj Hercegovini pale su velike oborine ponegdje i preko 300 litara po kvadratnom metru. Jake oborine nakon sušnog razdoblja izazvale su bujice krajem prošlog tjedna u dijelovima BiH, a sve je to utjecalo na razinu rijeke Neretve, koja je promijenila boju zbog velike količine bujičnih voda koje su sadržavale blato i ostale primjese iz naselja u gornjem toku.

Sve je to u konačnici Neretvom stiglo do mora, a struje su potom zamućeno more proširile na sjeverozapad, prema makarskoj području, piše Slobodna Dalmacija.

Osim što je zamutila more, Neretva za velikih vodostaja donosi i ogromne količine otpada, plastike, boca, najlona budući su deponije u Čapljini i Mostaru nedaleko od riječnog korita pa je za očekivati da će narednih dana morem plutati i komunalni otpad iz Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close