FPMOZ

Mostarski studenti srebreni u zborskom pjevanju u Splitu

Glavni i najuzbudljiviji događaj ovog Festivala odvijao se u nedjelju na završnoj natjecateljskoj večeri ''Canticum novumu'' u Velikoj dvorani Medicinskog fakulteta u Splitu
Kultura / Glazba | 02. 12. 2019. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studij glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru (FPMOZ SUM) unazad nekoliko godina ima plodnu suradnju sa Glazbenom mladeži Splita na promoviranju glazbene umjetnosti i promicanju zborskog pjevanja.

Na ovogodišnjem 23. međunarodnom zborskom festivalu ''Cro Patria'' u Splitu koji je trajao od 29. 11. do 1. 12. 2019. godine, Mješoviti zbor Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a uspješno je predstavio grad Mostar i mostarsko Sveučilište, priopćeno je sa FPMOZ-a.

U subotu, drugog dana Festivala, studenti su sudjelovali na seminaru zborskog pjevanja i interpretacije koju je vodio vokalni pedagog Paul Phoenix iz Velike Britanije iza kojeg je bogata karijera prvog tenora svjetski poznatih ''King's Singersa'', a dobitnik je i nagrade ''Grammy''. Nakon seminara Zbor i Komorni pjevački ansambl ''Pro arte'' predstavili su se splitskim prolaznicima svojim pjevanjem na otvorenju Adventa u splitskom Đardinu.

Glavni i najuzbudljiviji događaj ovog Festivala odvijao se u nedjelju na završnoj natjecateljskoj večeri ''Canticum novumu'' u Velikoj dvorani Medicinskog fakulteta u Splitu, stoji u priopćenju.

Foto: PR / Mostarski studenti srebreni u zborskom pjevanju u Splitu

Sudjelovalo je šest zborova iz Srbije, Hrvatske i BiH: Hor Dječjeg kulturnog centra Beograd (Nevena Ivanović), Dubrovački komorni zbor (Frano Krasovac), Vokalni ansambl Domenike (Ana Benković), Mješoviti zbor Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu (Vlado Sunko), Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Josip degl' Ivellio) i Mješoviti zbor Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru (Katja Krolo-Šarac).

Svaki zbor je izveo jednu novu skladbu, odnosno praizvedbe skladbi koje su pisane za ovogodišnji Festival i dvije skladbe po slobodnom izboru.

Stručni žiri za ocjenu izvedbi zborova u sastavu Marija Ramljak (dirigentica i urednica u Odjelu za glazbeni sadržaj HTV-a), dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo (muzikologinja), Blaženko Juračić (skladatelj i zborovođa), Paul Phoenix (vokalni pedagog i tenor) i Domeniko Briški (dirigent i zborovođa) dodijelio je prve tri nagrade slijedećim zborovima: ''Zlatna plaketa'' Mješovitom zboru Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, ''Srebrna plaketa'' Mješovitom zboru Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru i ''Brončana plaketa'' Akademskom muškom zboru Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba koji su ujedno osvojili i nagradu publike – ''Zlatna Katedrala''.

U ovom natjecateljskom dijelu Festivala mostarci su izveli novu skladbu ''Cor mundum'' Ivana Božićevića, skladbu ''Molitva na putu''  koju je uglazbila voditeljica zbora Katja Krolo-Šarac (na tekst A. B. Šimića) i ''Bosansku rapsodiju'' Josipa Hatzea.

Raspjevani i radosni mostarski studenti, navode, ponosni su na ovaj uspjeh i lijepe kritike koje su im uputili struka i razdragana splitska publika, a zahvalni su Rektoratu Sveučilišta u Mostaru koji ih je financijski podržao i omogućio ovo gostovanje.

''Sa željom da grad Mostar i nadležne kulturne institucije prepoznaju vrijednost skupnog muziciranja, entuzijazam i trud mladih ljudi koji osjećaju i znaju da nas glazba izgrađuje u bolje ljude, povezuje različitosti među ljudima bez obzira na jezik, vjeru i rasu, na dostojanstven i plemenit način promovira kulturu i tradiciju svakog naroda, nadamo se da će i grad Mostar u skoroj budućnosti biti domaćin nekog svog međunarodnog festivala zborskog pjevanja'', rekao je dekan FPMOZ-a Mario Vasilj, priopćeno je sa fakulteta.

Kopirati
Drag cursor here to close