Disanje

Sarajevski zrak: Krivi mediji, male peći i veleposlanstvo

U Kantonu Sarajevo situacija nije bila takva da se moralo evakuirati stanovništvo.
Vijesti / Flash | 05. 12. 2018. u 13:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, razmatrajući probleme u vezi sa zagađenošću zraka, na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ocijenio je da su pojedinačna mala ložišta najveći zagađivači te je potrebno napraviti novu analizu koja će pokazati koji je stvarni postotak utjecaja saobraćaja na kvalitetu zraka. 

Odgovarajući na pitanja zastupnika, podsjetio je da je mjera ''par-nepar'' još uvijek prisutna u aktualnom važećem Planu interventnih mjera.  

''Ovu mjeru smo koristili prije dvije godine kada je proglašena mjera uzbune. Nitko nije shvatio da je mjera podrazumijevala smanjenje broja vozila na ulicama zbog problema prašine, a ne zbog zagađujućih čestica'', rekao je Lukić.

Po njegovom mišljenju, mediji su doprinijeli uzbunjivanju građana nakon priopćenja Veleposlanstva SAD-a.

''Njihove preporuke nisu u skladu s našim propisima. Oni su priopćili da je Sarajevo najzagađeniji grad na svijetu što nije točno'', dodao je Lukić.

Smatra da u Kantonu Sarajevo situacija nije bila takva da se moralo evakuirati stanovništvo.

Naznačio je da je prilikom izmjena i dopuna Plana interventnih mjera zauzet stav da će biti izvršene korekcije graničnih vrijednosti zagađujućih čestica.

Kopirati
Drag cursor here to close