Tropske noći

Izdano upozorenje: Stigao opasni vrući val

Meteoalarm je upaljen zbog ekstremno visokih temperatura koje će rasti i do 35 stupnjeva.
Lifestyle / Flash | 30. 07. 2018. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za područje mostarske i trebinjske regije upaljen je žuti meteoalarm koji označava potencijalno opasno vrijeme. Meteoalarm je upaljen zbog ekstremno visokih temperatura koje će rasti i do 35 stupnjeva.

''Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike'', navedeno je u upozorenju meteoalarma.

Stiglo upozorenje

Temperature oko 36 stupnjeva bit će zabilježene i utorak i srijedu.   Zbog  toga će na snazi i dalje biti žuti meteoalarm.

Internet stranica Server Weather Europe je objavila kako će Europu, uključujući i područje Balkana pogoditi opasni toplinski val. Najavljeno je kako će temperature rasti i do 38 stupnjeva.

Opasne vrućine zahvatit će cijelu regiju, uključujući Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.

Foto: SWE / Opasni vrući val

Pred stanovnicima su i tropske noći, odnosno temperatura tijekom noći neće pasti ispod 20 stupnjeva.

Također UV indeks zračenja je vrlo visok. Zbog svega navedenog očekuje se da biometeorološke prilike neće biti povoljne.

Vrijeme danas

U Bosni i Hercegovini je jutros sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 8 sati iznosile su: Bjelašnica 12 stupnjeva, Sokolac 16, Bugojno 17, Ivan-sedlo 18, Jajce i Sarajevo 19, Livno, Prijedor i Zenica 20, Bihać, Tuzla i Zvornik 21, Banja Luka i Sanski Most 22, Grude 23, Brčko 24, Bijeljina, Gradačac i Trebinje 25, Mostar 26 stupnjeva. Atmosferski tlak u Sarajevu je iznosio 943 milibara, za 1 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Foto: FHMZ / Izdano upozorenje

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverozapadnu, a u Hercegovini umjerena bura. Najviša dnevna temperatura od 28 do 35 stupnjeva.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne je moguć pljusak kiše praćen grmljavinom. Najviša dnevna oko 28 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Povećan je broj intervencija Hitne pomoći, stoga:

Ne obavljajte poslove između 10 i 18 sati. Ako izlazite, tražite sjenovite dijelove ulice

Nosite laganu odjeću od prirodnih materijala- pamuka i lana, sunčane naočale sa zaštitnim UV slojem, te šešire ili kape.

Koristite kreme s visokim zaštitnim faktorima.

Imajte uz sebe bocu vode, a hranu s neprovjerenih mjesta ne kupujte i ne jedite.

Kronični bolesnici trebaju uzimati svoju terapiju.

Ukoliko ste u prilici da se kupate u moru, jezeru itd. ne skačite pregrijani u vodu, osobito ne nakon objeda.

 

Kopirati
Drag cursor here to close