Upitan nastavak rada?

Vrtići traže pomoć: Ne smijemo opteretiti roditelje

Zbog svega toga, a posebno ako odluka o neradu vrtića bude trajala duže od predviđenih 15 dana, navode kako ''neće biti u mogućnosti nastaviti s radom''.
Vijesti / Flash | 27. 03. 2020. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privatne predškolske ustanove s područja HNŽ-a obratile su se Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a povodom pandemije koronavirusa i nemogućnosti rada ovih ustanova, te njihovog financiranja, odnosno teškog razdoblja u kojem su se našli.

Kako su u svom pismu kazali, njihove ustanove su samoodržive, bez značajne dobiti što ih čini ''nespremnima da se nose s ovakvim nepredviđenim situacijama''.

Zdravlje djece i zajednice je kako navode na prvom mjestu, ali napominju da se finaciraju isključivo od mjesečnih uplata svojih korisnika.

''Budući da smo u ovom mjesecu radili svega 9 dana ta sredstva neće biti dostatna za podmirivanje svih tekućih troškova i obaveza prema državi (doprinosi, plaće, režije...)'', navode u pismo upućenom Ministarstvu prosvjete HNŽ-a, te dodaju:

''Pravo svakog roditelja je izabrati vrtić za svoje dijete, neovisno o njegovu osnivaču, ali na žalost ne i mogućnost da se sredstva iz njegova poreza, određena za predškolstvo, usmjere u ustanovu koju pohađa njegovo dijete. Smatramo kako je u ovom trenutku nekorektno opteretiti roditelje da pokriju troškove nerada vrtića kako bi isti mogli nastaviti s radom.''

Dalje navode kako su upoznati s mjerama koje poduzima Ministarstvo financija, ali i da ''uviđaju da su one uglavnom usmjerene na obrtnike, stare i tradicionalne zanate, prijevoz putnika i sl. ''

Zbog svega toga, a posebno ako odluka o neradu vrtića bude trajala duže od predviđenih 15 dana, navode kako ''neće biti u mogućnosti nastaviti s radom''.

''Naša će dugovanja za doprinose i ostale obveze rasti pri čemu nećemo iznaći načina da izvršimo obaveze. Stoga vas molimo da nam kao nadležna institucija pomognete da pronađemo neko rješenje, u protivnom ćemo se naći u situaciji da će 1356 djece ostati bez mogućnosti nastavka pohađanja odabrane predškolske ustanove, a naši bi se djelatnici( 133 djelatnika) lako mogli naći u statistici nezaposlenih'', navode u svom pismu Privatne predškolske ustanove s područja HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close