Sjednica Vlade FBiH

Vlada određuje priobalni pojas Neretve za urbano područje Mostara

Širina vodnog dobra na ovom području, u slučajevima gdje je to potrebno, može biti i manja od 15 metara
Gospodarstvo / Flash | 07. 12. 2017. u 12:36 Bljesak.info
Kopirati
 FOTO: Bljesak.info / Carinski most

S ciljem omogućavanja djelovanja nadležnih institucija kojima su dodijeljena javna ovlaštenja prema Zakonu o vodama, Vlada FBiH danas je dala suglasnost za određivanje širine zemljišta priobalnog pojasa (granica vodnog dobra) rijeke Neretve za urbano područje Grada Mostara, na dionici od Carinskog do Mosta Hasana Brkića, koja je drugačija od one definirane Zakonom o vodama.

Širina vodnog dobra na ovom području, u slučajevima gdje je to potrebno, može biti i manja od 15 metara, ukoliko pri tome može biti postignuta zaštita od štetnog djelovanja voda, zaštite voda i drugi ciljevi definisani Zakonom o vodama. No, granica ne može biti ispod izrazite geomorfološke promjene (granice obale), navedeno je u priopćenju iz Vlade.

Pri utvrđivanju prijedloga granice vodnog dobra, Agencija za vodno područje Jadranskog mora dužna je primijeniti kriterije iz Zakona o vodama i samo izuzetno postupiti na osnovu ove odluke.


Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.