Amerikanci u Mostaru

Vatrogasci moraju biti spremni na nove metode

Na sastanku su razmijenjene informacije i iskustva između SAD-a i BiH o postupku zaštite i gašenja šumskih požara…
Vijesti / Flash | 21. 09. 2018. u 09:13

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije Eugen Ćubela i zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić u četvrtak su u Mostaru održali sastanak s predstavnicima  Američke šumarske službe (USFS) koja je mjerodavna za područje istočne Europe i Balkana u Uredu USFS-a u Washingtonu.

Na sastanku su razmijenjene informacije i iskustva između SAD-a i BiH o postupku zaštite i gašenja šumskih požara čija je učestalost i intenzitet u porastu u BiH i u SAD-u.

Sudionici sastanka zaključili su kako bitnu ulogu u smanjenju rizika od prirodnih nepogoda (požari, poplave, klizišta…) ima promoviranje zdravog ekosustava, te kako vatrogasci moraju biti spremni spriječiti požare prihvaćanjem novih metoda koje uključuju razumijevanje i predviđanje ponašanja vatre temeljeno na sastavu tla, materijala koji gori, odnosno stanja unutar šuma, kao i utjecaja vremena i drugih vanjskih čimbenika.

Predstavnici Američke šumarske službe predložili su razmjenu informacija i iskustava između eksperata SAD-a i eksperata vatrogasaca u BiH, uključujući one koji su angažirani na samom početku požara (šumari), kao i profesionalnih, dobrovoljnih, vojnih i drugih vatrogasaca koji mogu biti uključeni tijekom požara većih razmjera.

Zahvalivši gostima na posjetu, pruženoj potpori i dosadašnjoj suradnji s Upravom, kao i na planovima za budući angažman u sklopu zaštite i gašenja šumskih požara, Ćubela je istaknuo kako u Bosni i Hercegovini postoje sve potrebne procedure koje se odnose na postupke u  kriznim situacijama. Međutim, zbog njihove složenosti u praksi nemaju veliki učinak, te ih treba žurno pojednostaviti kako bi bile učinkovite i osigurale bržu reakciju na samom terenu.

Ćubela je također naglasio i potrebu za nabavom letjelice za gašenje požara iz zraka, koja bi uvelike smanjila katastrofe izazvane požarima.

Kopirati
Drag cursor here to close