Što kažete?

U zgradu NAME premjestiti Muzej Hercegovine

Planirano je da Muzej Hercegovine bude premješten u zgradu mostarske NAME koja se nalazi u centru grada.
Vijesti / Flash | 19. 05. 2019. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na popisu infrastrukturnih objekata neophodnih za realizaciju programa u okviru projekta Mostara kao europske prijestolnice kulture (EPK) 2024. godine je i Muzej Hercegovine. 

Robna kuća

Planirano je da Muzej Hercegovine bude premješten u zgradu mostarske NAME koja se nalazi u centru grada.

''Radi se o zgradi Vojne komande iz austrougarskog razdoblja, popularno nazvanoj NAMA (narodni magazin) u vrijeme kada je bila robna kuća sedamdesetih godina 20. stoljeća. Izgrađena je 1900. godine. Zgrada je 1992. teško oštećena i djelomično je izgorjela'', navedeno je u kandidacijskoj knjizi.

Usvojen je prijedlog obnove porušenog objekta graditeljskog naslijeđa u centru grada u svrhu smještanja i preoblikovanja Muzeja Hercegovine. Ta ustanova već dugo vremena kuburi s nedostatkom prostora koji mu onemogućavaju da se uključi u suvremene muzejske prakse.

''U dosadašnjem centralnom muzejskom prostoru ostavljamo i proširujemo dio zbirke koja tematizira Mostar u vrijeme socijalizma. Već postojeću spomen-sobu Džemala Bijedića, najznačajnijeg Mostarca iz perioda socijalizma, koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju Hercegovine, proširit ćemo postavkom o drugim važnim događajima i osobama toga vremena – navodi se u knjizi, piše Avaz.

Spomen-soba

Osim spomen-sobe, bit će osuvremena i postojeća kinodvorana sa 50 mjesta, navedeno je u opisu ovog projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close