Bogat sadržaj

U nedjelju počinje ''Mostarsko ljeto"

''Odlučili smo da ovo ljeto provedemo radno, kako bismo grad oplemenili kulturnim aktivnostima, koje će nam nakon pandemije zasigurno svima dobro doći. Planirano je da od 20. lipnja do 4. kolovoza ove godine bude održan 31 sadržaj.''
Kultura / Flash | 18. 06. 2021. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelji pet mostarskih institucija kulture (Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Narodna biblioteka i Muzej Hercegovine) predstavili su na današnjoj konferenciji za medije programe ovogodišnje kulturne manifestacije 'Mostarsko ljeto'.

Ovaj festival kulture sa tradicijom dugom više od 30 godina, počinje u nedjelju 20.06.2021. svečanim defileom kroz grad mališana Plesnog studija 'Mo-Stars', nakon čega će u Pozorištu lutaka pogledati predstavu 'Mačak u čizmama'.

Brojni sadržaji

Ravnatelj Centra za kulturu Mostar Senad Suljić istakao je da je ceremonija svečanog otvaranja ovogodišnje manifestacije predviđena u ponedjeljak 21.06.2021.

''Odlučili smo da ovo ljeto provedemo radno, kako bismo grad oplemenili kulturnim aktivnostima, koje će nam nakon pandemije zasigurno svima dobro doći. Planirano je da od 20. lipnja do 4. kolovoza ove godine bude održan 31 sadržaj. Planirane su izložbe, predstave, koncerti, promocije knjiga te brojni drugi sadržaji'' rekao je ravnatelj CK Mostar Senad Suljić.

Narodna biblioteka Mostar će se predstaviti sa četiri sadržaja.

''U pitanju su promocije knjiga 'Nakon potopa' Ibrahima Kajana , zatim 'Baštinske studije:od moderne do postdigitalne kulture', Biblioteka i grad:studije iz teorije i prakse urbanog bibliotekarstva, autorice Lejle Kadrić Zaimović, zatim knjige 'Recidiv' autorice Bee Balta Manjgo, te promocija časopisa 'Librum' '', istakao je Rasim Prguda, ravnatelj Narodne biblioteke Mostar.

I Narodno pozorište Mostar će se predstaviti sa četiri projekta: 3 predstave i jedan koncert klasične glazbe.

''Publika će imati priliku pogledati predstavu 'Kokoška' Nikola Koljade u režiji Admira Glamočaka koju izvodi ansambl Pozorišta mladih Sarajevo , zatim kultno djelo 'CABAres CABArei' Zijaha Sokolovića, te predstavu 'Pluća' autora Duncana Macmiliana u izvedbi Teatra EXIT iz Zagreba. Pripremili smo i jednu glazbenu poslasticu. Radi se o koncertu klasične glazbe, koncertu za klavir i violončelo naših prijatelja iz Dubrovnika Helene Tomašković i Adriana Ivičevića'', rekao je Almir Mujkanović, ravnatelj mostarskog Narodnog pozorišta.

Sve počinje predstavom PLM

Ravnatelj Pozorišta lutaka Mostar Edin Kmetaš podsjetio je da ovogodišnje 'Mostarsko ljeto' počinje predstavom ove institucije kulture.

Nakon svečanog defilea kroz grad u nedjelju 20. lipnja, mališani Plesnog studija Mo-Stars će pogledati predstavu Pozorišta lutaka ''Mačak u čizmama''.

''Ove godine obilježavamo 20 godina od njenog nastanka, veoma je popularna predstava. Smatramo da je ovo poseban događaj koji ćemo iskoristiti da se predstavimo još jednom našoj najmlađoj publici.

Druga predstava je naša nova predstava koju smo radili ove godine 'Dječak koji je sanjao more', jedan od jedinstvenih projekata koji smo radili u saradnji sa režiserom Zijahom Sokolovićem.

Tekst za predstavu je napisala Selma Parisi, kćerka Zijaha Sokolovića tako da imamo jednu simbiozu oca i kćerke i Pozorišta lutaka kao njihovog domaćina, koje je iskoristilo priliku da spoji ta dva značajna umjetnika'', istakao je Kmetaš.

Sponzori tradicionalne kulturne manifestacije ''Mostarsko ljeto'' su Ministarstvo znanosti, kulture i sporta HNK, grad Mostar i BH Telecom, priopćili su organizatori.

 

Kopirati
Drag cursor here to close