Ministarska konferencija

U Mostaru održana konferencija ''Dobro upravljanje na zapadnom Balkanu''

„Dobro upravljanje na zapadnom Balkanu“ je organizirala Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA2 ) u suradnji sa Ministarstvom pravde Bosne i Hercegovine.
Gospodarstvo / Flash | 13. 06. 2018. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju daljeg jačanja dijaloga o reformi javne uprave kao jednog od ključnih prioriteta u procesu proširenja, u Mostaru je održana dvodnevna regionalna konferencija pod nazivom „Dobro upravljanje na zapadnom Balkanu“, koju je organizirala Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA2 ) u suradnji sa Ministarstvom pravde Bosne i Hercegovine.

Konferencija je okupila 80 sudionika: ministre nadležne za pitanja javne uprave; predstavnike ministarstava financija; nacionalne IPA koordinatore Zapadnog Balkana; visoke predstavnike državnih administracija koji se bave reformom javne uprave, menadžmentom u javnim financijama i europskim integracijama; predstavnike Europske komisije (Generalni direktorat za politiku susjedstva i pregovore o proširenju - DG NEAR i Izaslanstva Europske unije u BiH); OECD/SIGMA; Vijeća za regijelnu suradnju (RCC), Regijelne antikorupcijeske inicijative (RAI), Centra za sigurnosnu suradnju (RACVIAC); međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva i ostalih partnera.

Dobro upravljanje je zahtjev reforme javne uprave koja, uz vladavinu prava i ekonomsko upravljanje, ostaje ključna reforma i strateški prioritet na Zapadnom Balkanu.

U ovom kontekstu, glavne teme o kojima se raspravljalo na konferenciji odnosile su se na strateški okvir reforme javne uprave i njegovu financijsku održivost, kvalitetu planiranja i koordinaciju politika, monitoring i izvještavanje o provođenju ovih strategija, kao i odgovarajuća financijska pomoć EU za podršku reformama.

Tijekom gotovo osam godina postojanja, glavni cilj ReSPA je bio pomoć vladama u regiji da izgrade jače administrativne kapacitete za uspješno provođenje zahtjeva vezanih za proces pridruživanja EU i za razvoj moderne, stručne i kompetentne javne službe.

Na otvaranju regijelne konferencije, Ratka Sekulović, direktorica ReSPA, rekla je da se, iako je tokom godina postignut značajan napredak, Zapadni Balkan i dalje suočava s važnim izazovima u pogledu javnog upravljanja.

''Dok sve članice ReSPA (osim BiH) imaju nove strategije reforme javne uprave, strateški planovi ne prate uvijek reformu u svoj njenoj složenosti. Naročito je potrebno dodatno poboljšati kapacitete za provođenje i nadzor. Prenošenje načela dobrog upravljanja u svakodnevnu praksu naših administracija je od suštinske važnosti za uspjeh u političkim i ekonomskim reformama i izgradnji temelja za primjenu pravila i standarda EU'', naglasila je Sekulović.

U želji za što bržim provođenjem reformskih aktivnosti, često se zanemaruje da su za to potrebni ljudi – državni službenici, koji imaju adekvatnu stručnost i znanja u oblastima strateškog planiranja, izrade procjena učinka propisa i politika, javnih konsultacija, međuinstitucionalnih konsultacija i koordinacije.

''Upravo su ti, visoko stručni i znanjem potkovani državni službenici, temelj za provođenje reformskih   aktivnosti; a sve države regije, uključujući Bosnu i Hercegovinu, godinama se bore s problemom nedovoljnih ljudskih kapaciteta i potencijala za provođenje suštinskih reformi“, kazao je Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Upravnom odboru ReSPA na ministarskom nivou.

''Jasno je da reformski procesi iziskuju velika financijska sredstva, a svjesni smo činjenice da nijedna država regije nema neograničena sredstva na raspolaganju. Upravo zbog toga potrebno je staviti akcent i na financijsko planiranje i upravljanje javnim financijama, jer ukoliko dobro isplaniramo, onda ćemo imati adekvatan temelj za osiguranje sredstava EU, ali i drugih donatora, za podršku provođenju reformskih aktivnosti”, naglasio je ministar Grubeša.

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, istaknuo je da je EU snažno uvjerena da regionalna suradnja doprinosi izgradnji dugoročnog trajnog odgovora na izazove na Zapadnom Balkanu.

''Snažno upravljanje i djelotvorne javne uprave su ključni za rješavanje svih tih reginalnih prioriteta i bavljenje reformskim prioritetima na vašem putu ka europskoj integraciji. Postoji također jaka veza između ekonomskog razvoja i rasta, i kvaliteta upravljanja'', rekao je Sinno

 Dogovoreno je poticanje razmjene iskustava među članicama ReSPA u razvoju ICT rješenja za sisteme planiranja, uz podršku različitih donatorskih organizacija. Uvođenje proračunske podrške EU kao novog modaliteta pomoći procjenjuje se kao korisno za poboljšanje koordinacije politika, strateško planiranje i provođenje IPA fondova.

Kopirati
Drag cursor here to close