Sinovi Mahale

Spomen-soba agresije na Mostar - soba sjećanja, a ne soba mržnje

Spomen-soba agresije na Mostar otvorena u lipnju prošle godine u naselju Donja Mahala, jedan je u nizu uspješnih projekata Udruženja građana ''Sinovi Mahale''.
Kultura / Flash | 17. 10. 2020. u 14:08 Anadolija Agencija
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomen-soba agresije na Mostar otvorena u lipnju prošle godine u naselju Donja Mahala, jedan je u nizu uspješnih projekata Udruženja građana ''Sinovi Mahale''.

Idejni tvorci kažu kako je to soba sjećanja, a ne soba mržnje, odnosno prostor za buduće generacije, koje ne smiju zaboraviti ono kroz što su prošli njihovi sugrađani u periodu između travnja 1992. i listopada 1995. godine.

Izložena su, između ostalog, improvizirana i druga oružja koja su borci Armije Republike BiH koristili u obrani grada te veliki broj fotografija iz ratnog perioda.

Objekt je zamišljen i kao mjesto budućih obilježavanja važnih datuma, poput rušenja Starog mosta, zločina na Uborku i Sutini, zločina na Heliodromu, kao i obilježavanja Dana bijelih traka i sjećanja na Prijedor, genocida u Srebrenici ili maskara na Tuzlanskoj kapiji i pijaci Markale.

Foto: Anadolija / Spomen-soba agresije na Mostar 

Ideja je stara osam godina, a sve je krenulo s rekonstrukcijom javne česme u Donjoj Mahali, koja je otvorena u spomen na šehide Grada Mostara. Idejni projekt uradio je Anel Jakirović, a vrijednost kompletnog projekta procijenjena je na 44 000 maraka.

''Za godinu i pol uspjeli smo prikupiti novac i izgraditi sobu koja ostaje budućim naraštajima. Do pandemije koronavirusa bilježili smo brojne posjete turističkih grupa, a ideja je da nakon korone okupljamo djecu iz mostarskih škola i vrtića i učimo ih o važnim događajima i ljudima iz prošlosti. Za strane turiste namjeravamo aktivirati osobu – svjedoka stradanja u Mostaru koja bi pričala o onome kroz što smo prošli", kaže predsjednik Udruženja ''Sinovi Mahale'', Dževad Pašić.

Aktivisti ovog udruženja uskoro namjeravaju obnoviti izložene fotografije u sobi, a za to su potrebna i određena novčana sredstva.

Pašić je i ovim putem uputio poziv institucijama i pojedincima da pomognu Udruženje kako bi i spomen soba ubuduće bila ljepša i funkcionalnija.

Foto: Anadolija / Spomen-soba agresije na Mostar

''Ipak smo uspjeli napraviti nešto što nije nijedno udruženje u ovom gradu. Naša velika želja je da do 15. travnja, Dana Armije RBiH, soba bude u novom ruhu'', kazao je.

Veliku pomoć prilikom gradnje i kasnije pružio je Centar za mir i multietničku suradnju Mostar. Između ostalog, ova institucija ustupila je brojne fotografije iz vremena rata koje su sačuvane i trenutno se čuvaju u Centru.

''Gospodin Safet Oručević, koji je inače direktor Centra, pomogao nas je sa 12 000 maraka. Također, moramo zahvaliti i gospodi Edinu Mušiću, Šerifu Špagi i Adilu Šuti, kao i JP Komunalno koji su također pomagali", rekao je Pašić.

Sinovi Mahale pozvali su sugrađane, koji imaju bilo kakav ratni eksponat, da ih ustupe Udruženju i tako obogate Spomen-sobu te pomognu da se istina o agresiji na Mostar čuva u budućim generacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close