More bit bidne

Sindikalisti HNŽ: Kolege posuđuju novac kako bi se liječili

''Veoma je teško i ružno čuti kada se kolega meni obrati i govori da je teškog zdravstvenog stanja, te da mora posuđivati novac kako bi se liječio, a ima svoja sredstva koja ne može naplatiti.''
Vijesti / Flash | 19. 10. 2021. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novaca ima, poručili su sindikalisti pozivajući Vladu HNŽ-a da ne odugovlači s isplatama po sudskim presudama. Naime, na press konferenciji održanoj u utorak ispred prostorija Unije neovisnih sindikata HNŽ predstavnici šest sindikata korisnika proračuna istaknulo je svoje nezadovoljstvo.

Kako su rekli, jedan od gorućih problema su isplate dužnika, povećanje plaća uslijed porasta životnih troškova, te potpisivanje kolektivnog ugovora.

''Dugi niz godina, naglasak stavljamo na pravosnažne presude koje datiraju iz 2011. godine. Dobar dio budžetskih korisnika uspio je naplatio sudske presude, dok drugi dio korisnika nije, te samim time ne možemo ne primijetiti diskriminaciju među ljudima'', istaknuo je Nail Balić, predsjednik sindikata MUP-a HNŽ koji tvrdi kako su imali čvrsta obećanja resornih ministara i premijera za isplatu otprilike 4 milijuna KM što je proknjiženo kao dug.

Foto: Bljesak.info / Sindikalisti HNŽ: Kolege posuđuju novac kako bi se liječili

''Veoma je teško i ružno čuti kada se kolega meni obrati i govori da je teškog zdravstvenog stanja, te da mora posuđivati novac kako bi se liječio, a ima svoja sredstva koja ne može naplatiti. Pozivam vladu da ozbiljno razmisli o ovom problemu i da nađemo zajedničko rješenje. Novaca ima, samo to treba provesti u djelo'', zaključuje Balić.

''Mi nismo šest ljudi, mi predstavljamo 6 .000 ljudi i izuzetno boli to što nakon toliko vremena nemamo odgovor iz vlade. Kulturno je barem pozvati nas na razgovor o problemima'', proučila je Edina Čomić, predstavnica sindikata srednjih škola po bosanskom planu i programu, koja ističe kako su ''gorući'' problemi nepostojanje konkursa, te otpremnine zaposlenika.

Foto: Bljesak.info / Sindikalisti HNŽ: Edina Čomić

''Ranije su to bile tri radnikove plaće ili tri prosječne plaće u FBiH, dok je sada to pet posljednjih radnikovih plaća, čime su zakinuti oni koji imaju najniže plaće. Reagirali smo na to prije pola godine, a još uvijek nismo dobili nikakav odgovor'', zaključuje Čomić.

Predstavnik sindikata osnovnih škola, Slavko Lauš, pak poručuje kako je u najgorem položaju sindikat osnovnih škola.

''Mi smo jedini korisnici proračuna koji nisu potpisali kolektivni ugovor. Jedini smo podnijeli tužbu za diskriminaciju, jer profesori srednjih škola imaju preko 200KM veću plaću od nas, te smo to dobili na sudu. Ministarstvo se žalilo i sada čekamo presudu županijskog suda. Jedina osoba koja mora progovoriti, koja mora izaći pred javnost je ministar financija. U njegovim rukama je naš kolektivni ugovor i naše presude, te nam mora nam pomoći u ispravljanju ove nepravde'', dodao je Lauš.

Foto: Bljesak.info / Sindikalisti HNŽ

''Ako nešto ne dogovorimo, poduzet ćemo sindikalne aktivnosti, a to su štrajk upozorenja, prosvjedne šetnje, itd. Moramo pokazati ozbiljnost i ustrajnost, jer novac kojeg tražimo je naš novac'', zaključio je Lauš.

Kopirati
Drag cursor here to close