Švedska i UNICEF

Salakovac: Migrantima donirani dušeci, posteljina, igračke

Švedska i UNICEF u zaštiti djece i migranata u Bosni i Hercegovini  
Vijesti / Flash | 22. 05. 2018. u 17:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Djelujući kao dio UN tima, UNICEF u Bosni i Hercegovini osiguraoo je osnovni namještaj i potrepštine za više od 200 migranata i izbjeglica (uključujući 24 žene i 51 dijete) koji su nedavno preseljeni iz Sarajeva u izbjeglički centar Salakovac.

''Isporučeno je 50 dušeka, 1.300 posteljina i jastuka, 60 stolova, 300 stolica i igračke. Financijska sredstva za donaciju je omogućila Švedska agencija za međunarodni razvoj kroz fleksibilno financiranje u oblasti dječje zaštite, što je omogućilo UNICEF-u da brzo inicira humanitarnu reakciju u Bosni i Hercegovini za djecu izbjeglice i migrante i njihove obitelji, kao i djecu bez pratnje'', navodi se u priopćenju UNICEF-a.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan zahvalila je Švedskoj za podršku i naglasila UNICEF-ovu predanost zaštiti najranjivijih djevojčica i dječaka.

''Činjenica da smo imali dostupna i fleksibilna sredstva za zaštitu djece, omogućila je UNICEF-u u BiH da brzo reagira da bi osigurao potrebne materijale djeci kojoj je pomoć potrebna'',  rekla je Narayan.

Predstavnica Švedske međunarodne agencije za razvoj Marie Bergstorm izrazila je zadovoljstvo jer je to partnerstvo omogućilo UNICEF-u da reagira.

''Zbog dugogodišnjih dobrih odnosa Veleposlanstva Švedske i UNICEF-a u BiH pri pružanju podrške pravdi za djecu, ponosna sam što je Švedska mogla pružiti potporu koja UNICEF-u omogućuje da odgovori na hitne slučajeve koji uključuju djecu'',  rekla je Bergstorm.

UNICEF zajedno s nevladinim organizacijama, u sljedećem koraku, ima cilj proširiti humanitarne usluge kao što su uspostavljanje prostorija prilagođenih djeci (gdje bi se mogla igrati i koristiti psihološku podršku), te mjesta za majke i bebe (gdje bi se majke mogle odmoriti i brinuti o  svojim bebama). Uspostava prostora pogodnih za djecu predviđa se u centru Salakovac, te u Sarajevu, Bihaću i Velikoj Kladuši.

U priopćenju za javnost navodi se da, radom sa partnerima u vladi, ostalim UN agencijama i organizacijama civilnog društva, UNICEF nastoji osigurati programe koji na prvo mjesto postavljaju prava i potrebe svakog djeteta, kao što propisuje Konvencija o pravima djeteta.

''Djeca i žene koji su migranti ili izbjeglice, posebno oni bez dokumenata, izloženi su trgovini ljudima, zlostavljanju i eksploataciji. U tranzitnim i odredišnim državama migranti, izbjeglice i njihove obitelji često su žrtve diskriminacije, siromaštva i socijalne marginalizacije'', priopćeno je iz UNICEF-a u BiH.  

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu da bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija rade za svako dijete, bilo gdje, da bi sagradili bolji svijet za sve.

Kopirati
Drag cursor here to close