Oprema

Pripreme za sezonu: Vatrogascima u HNŽ fale cisterne

Pripremljena je većina vozila, u tijeku je i obučavanje dobrovoljnih vatrogasaca, međutim, što nedostaje?
Gospodarstvo / Flash | 23. 06. 2018. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Hercegovine svake godine u ljetnom periodu vatrogasne službe, zbog nastanka požara, interveniraju mnogo puta. Nerijetko budu ugroženi i stambeni objekti. Na otvorenom prostoru u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je samo prošle godine zabilježeno je oko 2.500 požara, objavila je Federalna televizija.

Najviše ih bude tijekom srpnja i kolovoza te su pripreme zaštite od požara već počele.

Visoke ljetne temperature i ljudska nepažnja na prostoru Mostara i Hercegovine uzroci su čestih požara. Tada se sirene vatrogasnih vozila mogu čuti skoro svakodnevno. Ujedinjeni u vatri i dimu vatrogasci spremno djeluju.

"Prošle godine smo imali do ovog perioda negdje oko 500 intervencija već, znači PVJ je imala do tada, do šestog mjeseca ove godine imamo oko 230, znači drastično smanjenje, znači negdje oko 50% manje intervencija. Međutim, ovaj period sad koji nam predstoji, to je onaj period za koji se mi pripremamo", navodi Dragan Velagić, zapovjednik Vatrogasne jedinice u Sjevernom logoru Mostar.

Pripremljena je većina vozila, u tijeku je i obučavanje dobrovoljnih vatrogasaca, međutim, što nedostaje?


"Sad trenutno PVJ oskudijeva s cisternama, cisternama za vodu. Te cisterne su planirane proračunom grada, ove godine ćemo ja mislim uspjeti da nabavimo i ta vozila tako da ćemo kompletirati taj vozni park", dodaje Velagić.

Iako su još prije dvije godine na određenim mjestima postavljene kamere za rano detektiranje požara, problem predstavlja nepristupačan teren pa u pomoć dolaze Oružane snage Bosne i Hercegovine. Poučeni time, iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije, ističu, žele poboljšati uvjete rada.

"Da se nabavi jedna letjelica, ne kanader, zato što je on i preskup, a i takvi su gabariti kanadera da mi nemamo uvjeta držanje istih, već smo se odlučili, ako to budemo radi, da se ide na duplo manju varijantu, to su ovi air-traktori koji su puno puno jeftiniji", smatra Eugen Ćubela, direktor Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close