PharmaMaac

Neće se moći kupiti u ljekarnama - Proizvođač cjepiva za gripu otkazao isporuke BiH?

BiH nije zanimljivo tržište, pa nam je proizvođač Sanofi Paseur otkazao isporuke cjepiva protiv gripe
Vijesti / Flash | 02. 12. 2020. u 09:59 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani BiH u ljekarnama neće moći kupiti cjepiva za gripu (Vaxigrip Tetra), jer je proizvođač Sanofi Pasteur otkazao, ranije pismeno potvrđene isporuke ovog lijeka za tržište BiH, napisala je PharmaMaac kompanija, dobavljač, u pismu koje su uputili ljekarnama.

''Iz informacije koju smo jučer dobili od predstavnika proizvođača, jasno je da razlozi za takvu odluku leže u činjenici da su se odlučili već proizvedene doze preusmjeriti na njima lukrativnije tržište zemalja EU. Za ovu sezonu smo još u proljeće ove godine od proizvođača tražili i zvanično naručili mnogo veću količinu ovog lijeka, jer smo bili svjesni da će situacija sa globalnom pandemijom utjecati na rast potražnje. Isporučena količina je znatno manja od tražene, tako da smo od početka bili primorani mnoge Vaše narudžbe skraćivati, a ovim zadnjim potezom proizvođača, kada su a nas rezervirane doze preusmjerili negdje drugo, primorani smo čak i nekolicini Vas otkazati kompletnu narudžbu'', navodi se u pismu koje je PharmaMaac uputio.

Pismo upućeno ljekarnama

Iz jedne ljekarne u gradu Mostaru rekli su nam da su neke ljekarne dobile male doze cjepiva, koje su odmah rasprodane, a kriteriji po kojima je dobavljač raspodijelio cjepiva, nisu poznati.

''Zbog panike oko pandemije, ljudi koji se inače nisu cijepili protiv gripe, počeli su masovno kupovati cjepiva, pa je brzo došlo i do nestašice. Čak smo pravili i liste čekanja, ali jučer nam je stiglo ovo pismo'', rečeno nam je iz ljekarne.

Inače, Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) HNŽ-a nam je potvrdio da je cjepivo protiv gripe koje se redovito distribuira svake sezone, stiglo, te da je raspodijeljen domovima zdravlja preko kojih će doći do pacijenata, kako je i planirano.

Kako je ranije najavljivano, naručeno je 1 780 doza, a za nabavku cjepiva Vlada HNŽ-a izdvojila 33.000 maraka, a tender je proveden i završen u srpnju ove godine.  

''Radi se o četverovalentnim cjepivima koja će se distribuirati peko domova zdravlja, a namijenjena su osobama starijim od 65 godina i kroničnim bolesnicima svih dobnih skupina'', naveli su u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Iz Zavoda su nam potvrdili da nabavljaju i cjepiva za zdravstvene djelatnike.

Ranije je Vlada HNŽ-a objavila će u cjelosti snositi troškove cjepiva protiv gripe svih zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu.

Ova odluka je donesena temeljem preporuke Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi je predložilo.

''Naime, zbog mogućnosti istodobnog pojavljivanja SARS-CoV-2 i sezonske gripe, a s obzirom na to kako su uposleni u zdravstvu pod povećanim rizikom od zaraze, bit će omogućeno cijepljenje svih djelatnika u domovima zdravlja, bolničkim ustanovama, Zavodu za javno zdravstvo i Centru za preveniranje i izvanbolničko liječenje ovisnosti'', najavili su ranije.

Kopirati
Drag cursor here to close