Ljeto

Mostarskoj publici predstavljene 'Karikature'

Mostarac Ismet Ito Korjenić rano se počeo baviti karikaturom, a 1965. godine prvu karikaturu objavio je u sarajevskom Oslobođenju.
Kultura / Flash | 17. 07. 2019. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru „Mostarskog ljeta“, a u suradnji s IC Štamparijom Mostar, u utorak navečer u Centru za kulturu Mostat predstavljena je knjiga "Karikature", poznatog karikaturiste Ismeta Ite Korjenića. 

Mostarac Ismet Ito Korjenić rano se počeo baviti karikaturom, a 1965. godine prvu karikaturu objavio je u sarajevskom Oslobođenju. Do početka rata, u gotovo svim novinama na području bivše Jugoslavije objavio je više od 10.000 karikatura kojima je prenosio specifičan mostarski humor. 

''Karikatura traži osjećaj da se primijete stvari. Njom se tretira sve. Od sporta do politike. Dužnost karikaturiste da je prepozna i da napravi pravilnu dijagnozu. Crtežom se može bolje oslikati stanje u društvu, nego s desetak kartica teksta koje nitko neće ni pročitati jer danas nitko nema vremena. Ljudi ovog vremena hoće da im je sve jasno u naslovu, podnaslovu i opremi članka'', kazao je autor. 

Korjenić je imao više od 20 samostalnih i 40-ak kolektivnih izložbi širom svijeta, a izlagao je od Japana preko Kanade sve do Moskve, Londona, Beča... Karikaturama prikazuje aktualne teme, sve one paradigme koje postoje, ali i ukazuje na sve ono što pravi problem. 

Bio je i vanjski suradnik u mostarskom listu "Sloboda" u kome je ostavio upečatljiv trag secirajući tadašnje društvo s ciljem da ukaže na sve anomalije. 

Autor je u postratnom vremenu priredio nekoliko izložbi vraćajući, kako kaže, dug svom rodnom gradu. Dobitnik je nagrade 14. februar grada Mostara za inovatorstvo i profesionalni angažman kao mašinski inženjer. Živi i radi u Australiji.

Kopirati
Drag cursor here to close