Predstavljanje arhitekture

Mostarski dani Orisa po prvi put u BiH

Dani Orisa već 18 godina održavaju se u Zagrebu, a koncept spomenutog događaja je da se kroz pisanu riječ i prezentacije predstavljaju europska i svjetska arhitekturu.
Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2018. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

remijerno bh. izdanje simpozija o arhitekturi i prostoru "Mostarski dani Orisa 2018" započinju danas, u 18 sati, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Na simpoziju sudjeluju domaći i strani arhitekti, koji će imati priliku vidjeti izvrsnost i složenost nagrađivanih arhitektonskih djela te diskutirati sa stručnom i poslovnom javnosti BiH i regije, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Voditeljica organizacijskog tima "Mostarskih dani Orisa" Senada Demirović Habibija kazala je kako današnji program započinje panel diskusijom "Arhitektura kao društvena odgovorna praksa" u sklopu koje će govorit kreativni direktor Fargfabrikena iz Švedske Joachim Granit, Muhamed Serdarević te Zoran Ćatić.

Tijekom dana održat će se i MiniOris, događaj za djecu i mladež koji je organiziran u suradnji s Gradom Mostarom i Službom za školstvo, u okviru kojeg će se učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola družiti s arhitektima te sudjelovati na radionici sa studentima arhitektonskih fakulteta.

Također, djeca će imati priliku pogledati suvremenu tehnologiju koju će ustupiti Tehnološki park Spark.

U subotu, 21. travnja, program "Mostarskih dani Orisa" kreće u 10 sati kada će se predstaviti arhitekti Alena Jašarević, Han Tumetekin te jedna od najpoznatijih svjetskih tvrtki iz oblasti arhitekture Snoheta. Cijeli program odvijat će su u Kosači do 17 sati.

Joachim Granit istaknuo je kako arhitektura i urbanizam mogu doprinijeti tom da se pokrene jedna vrsta diskusije u društvu. Kazao je kako arhitekturu želi približiti općoj javnosti, jer arhitektura i urbanizam mogu biti doprinijeti društvu na mnoge načine.

Član Foruma 2024 i stručni suradnik za komunikacije, odnose s javnošću i međunarodnu suradnju Grada Mostara Mustafa Alendar istaknuo je kako "Mostarski dani Orisa" mogu pomoći Gradu na Neretvi u njegovoj kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture.

''Organizacija ovakvih događaja, koji su namijenjeni segmentiranoj publici i koji mogu privući ljude sa svih strana svijeta, važna je za naš projekt i mi ćemo ovaj projekt pokušati dignuti na što višu razinu'', dodao je Alendar.

Dani Orisa već 18 godina održavaju se u Zagrebu, a koncept spomenutog događaja je da se kroz pisanu riječ i prezentacije predstavljaju europska i svjetska arhitekturu.

Kopirati
Drag cursor here to close