U zadnji čas

Mostar progovorio o smeću

Grad je, kako se navodi, reagirao povodom ''učestalih primjedbi od strane pojedinih udruženja građana na obavljanje komunalnih djelatnosti u gradu''.
Gospodarstvo / Flash | 25. 04. 2018. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Apeliramo na sprječavanje neodgovornog ponašanja pojedinaca u pogledu načina odlaganja otpada, uništavanja posuda za otpatke, zelenila i zelenih površina kako bi se stanje u ovoj oblasti značajno poboljšalo, a što je cilj i Grada Mostara i velike većine građana'', navodi se u priopćenju Grada Mostara.

Grad je, kako se navodi, reagirao povodom ''učestalih primjedbi od strane pojedinih udruženja građana na obavljanje komunalnih djelatnosti u gradu''.

Naime, Udruga Futura i Mreža Naše društvo najavili su podizanje protiv odgovornih za trošenje proračunskog novca za komunalije ukoliko ne dobiju odgovore na upućena pitanja.

Navedeno je da komunalne djelatnosti u Gradu se obavljaju u skladu s odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima („Službene novine Hercegovačko-neretvanskog kantona“, broj:4/16), te propisima Gradskog vijeća Grada Mostara iz ove oblasti; Odluke o obavljanju komunalnih djelatnosti u gradu Mostaru („Službeni glasnik Grada Mostara“, broj:9/10), Odluke o komunalnom redu („Službeni glasnik Grada Mostara“, broj:6/05 i 6/08), a putem komunalnih poduzeća.

''Odlukama Gradskog vijeća Grada Mostara o osnivanju komunalnih poduzeća istim  su povjereni poslovi pružanja usluga i obavljanje djelatnosti, kako individualne tako i zajedničke komunalne potrošnje, te se shodno odredbama gore citiranog Zakona ne mogu povjeriti drugom  pravnoj ili fizičkom osobi., bez  nove odluke Gradskog vijeća'', navodi se i dodaje kako Grad Mostar svake godine u proračunu planira i izdvaja značajna sredstva za održavanje javne rasvjete, čistoće, održavanje zelenih površina, te sve ostale djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje, čime pokazuje i dokazuje značaj istih.

''U skladu s potrebama i zahtjevima, te raspoloživim sredstvima koja se osiguravaju komunalnom naknadom izrađuje se godišnji Program obavljanja komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje kojim se utvrđuje vrsta poslova, ukupna visina potrebnih sredstava, kao i raspored sredstava za svaku vrstu poslova pojedinačno i po namjenama, a u skladu s jediničnim cijenama koje je svojevremeno utvrdilo Gradsko vijeće Grada Mostara i koje je jedino nadležno za izmjenu istih'', dodaje se.

Grad ističe kako se na osnovu navedenog Programa sa J.P.“Komunalno“ d.o.o. Mostar i J.P.“Vodovod“ d.o.o.Mostar zaključuju ugovori o pružanju usluga i obavljanju poslova, posebno za svaku djelatnost zajedničke komunalne potrošnje te da su ugovorima utvrđena prava i obaveze ugovornih strana, iznos sredstava, rokovi i način postupanja u izvršavanju obaveza, te način plaćanja.

''Po donošenju Programa obavljanja komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje za tekuću godinu navedena komunalna poduzeća kao davaoci usluga u suradnji sa  ovlaštenim predstavnicima Grada Mostara izrađuju operativne i dinamičke planove vršenja poslova i pružanja usluga iz ove oblasti'', navodi se.

Grad Mostar tvrdi da, putem nadležnog Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove – Služba za komunalne poslove i okolinu redovno i blagovremeno izdaje naloge komunalnim poduzećima za obavljanje poslova i pružanje usluga, te vrši kontrolu i nadzor kvaliteta izvršenih poslova.

''Obračun  izvršenih poslova i pružanja usluga vrši se  po obavljenom nadzoru istih i kontroli, te se na osnovu operativnih dokumenata i ispostavljenog računa vrši plaćanje. Nadzor zakonitosti utroška sredstava namijenjenih za obavljanje djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje vrše nadležne kantonalne i federalne institucije'', navodi se u reagiranju Grada.

Navodi se da kako je Zakonom o komunalnim djelatnostima utvrđena obaveza i dužnost jedinica lokalne samouprave da osiguraju organizirano i kontinuirano obavljanje komunalnih djelatnosti, to je gore spomenutom Odlukom o obavljanju komunalnih djelatnosti u gradu Mostaru utvrđeno da u slučaju da nakon isteka važećeg Programa novi ne bude donesen i ne budu potpisani novi ugovori, davatelji komunalnih usluga su dužni nastaviti obavljati sve poslove predviđene prethodnim Programom i ugovorima.

 

''Imajući u vidu da su djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje poslovi koji se moraju obavljati u kontinuitetu, to se stoga odredbama naprijed citirane Odluke osiguralo da se ovi, za Grad veoma značajni poslovi obavljaju bez smetnji i zastoja. Napominjemo da Grad Mostar izdvajajući značajna sredstva za obavljanje komunalnih djelatnosti dokazuje opredijeljenost ka poboljšanju stanja i što kvalitetnijem pružanju usluga, a što je urađeno i u Programa za 2018.'', navodi Grad Mostar.

Na prošlotjednoj konferenciji za medije Marin Bago, iz Udruge za kvalitetu življenja Futura, rekao je da ukoliko u roku od deset dana ne dobiju konkretne odgovore dižu tužbu protiv četvorice odgovornih.

''Bez potpisa njih četvorice (Ljube Bešlića, Izeta Šahovića, Omera Pajića i Stjepana Šaravanje, op.a.)ništa se ne može odobriti. Došli smo do brojnih informacija, i potpuno ozbiljno ulazimo u cijelu ovu priču'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close