Deponiranje problem

Mostar: Dugovi zaustavili odvoz smeća

Deponiranje smeće u Mostaru nakratko je obustavljeno zbog dugova koja su komunalna poduzeća imala prema Deponiji.
Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2018. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

JP Deponija je blokirala deponiranje smeća mostarskim poduzećima Parkovi i Komos. Za vrijeme blokade komunalna poduzeća su bila primorana stopirati odvoz smeća u gradu Mostaru.

Deponija se na ovaj potez odlučila zbog duga koji je nastao od strane ovih poduzeća prema njima. JP Parkovi deponiranje smeće nisu platili dva mjeseca, a Komos nešto više vremena.

Obećana subvencija Grada

Kako je za Bljesak.info rekao Dragan Krtalić iz JP Parkovi u utorak je bio sastanak ova tri poduzeća na kojima je postignut dogovor o deponiranju smeća. Ovom sastanku nazočio je i gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić koji je donio odluku da će grad subvencionirati deponiranje smeća.

''Deponiranje smeća za nas je preskupo. Npr. u Ljubuškom i Širokom Brijegu deponiranje smeće plaćaju općine, a kod nas komunalna poduzeća moraju sama plaćati deponiranje'', rekao je Krtalić.

Prema njegovim riječima smeće u Mostaru plaća samo 60 posto građana, no i kada bi svi plaćali opet bi cijena deponiranja bila previsoka. Naime, za tonu deponiranja smeća potrebno je izdvojiti 34,25 KM, a svaki građanin dnevno napravi 1 kg otpada.

Plaćajte smeće

Krtalić je rekao kako svi građani moraju početi plaćati odvoz smeća, te da će jedino tako grad biti čist.

''Sramota je da smo se doveli u ovakvu situaciju i da ovako dočekujemo turiste. Mi bi kao poduzeće radili i više, ali potrebna su nam sredstva za rad, odnosno potrebno je da građani plaćaju smeće'', rekao je Krtalić.

Krtalić je i ranije navodio kako će visoke cijene deponiranja dovesti do propasti ovog poduzeća.

''Što se tiče odvoza komunalnog otpada, raspolažemo s 12 komunalnih vozila s komplet posadom, što smatramo da je na površini koju održavamo sasvim dovoljno uz uvjet da se građani ponašaju po komunalnom redu, a posebnu zamjerku imamo na taj dio, jer sve pored kontejnera i u kontejnere baca građevinski otpad, šut-materijali….'', kaže Krtalić.

 ''Nama su se do sada cijene deponiranja tri puta mijenjale. Mi građanima, unatoč svim tim promjenama cijena deponiranja, držimo konstantnu cijenu od 2.50 KM po članu obitelji, rekao je ranije za naš medij Krtalić ističući kako dnevno odvezu 1200 tona otpada.

S obzirom na postignuti dogovor deponiranje smeća barem privremeno neće predstavljati problem u Mostaru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close