Mirno okupljanje

Prosvjednici pred Uborkom poručili: Još smo tu!

Prosvjednici posebno ističu kako ovim prosvjedom žele spriječiti produžavanje okolišne dozvole za rad deponije.
Vijesti / Flash | 18. 07. 2019. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirnim okupljanjem ispred deponije Uborak stanovnici okolnih naselja još jednom upozoravaju na problem odlaganja otpada u Mostaru. Građani zahtijevaju što brži početak sanacija postojećeg odlagališta i njegovo izmještanja na novu lokaciju.

Posebno ističu kako ovim prosvjedom žele spriječiti produžavanje okolišne dozvole za rad deponije.

''Stojimo iza onoga što smo tražili u prošlom prosvjedu. Imamo spore reakcije na naše zahtjeve svi nas usporavaju. Želimo to ubrzati. Želimo pokazati da smo još tu'', kazao je jedan od inicijatora ovog okupljanja Omer Hujdur.

Osvrnuo se na problem sortirnice kroz koji mora proći sve smeće. Istaknuo je kako je to dogovoreno ranije s čelnicima Grada ali se navodno ne poštuje u praksi. Kako je kazao otpad se pokušao odlagati ilegalno.

''Nisu nas ispoštovali ni tu. Nakon što su vidjeli da sortirnica ne može primiti otpad grada pokušali su ponovno ilegalno odlagati otpad iako po naređenju kontrolnog inspektora mora sve proći kroz sortirnicu'', kazao je.

Hujdur upozorava kako je ovo za sada samo prosvjed upozorenja te se nada da će institucije regirati na vrijeme. ''Ovo okupljanje je upozorenja i nadam se da nas neće prisiliti da ponovno blokiramo deponiju jer drugi put idemo do kraja'', poručio je.

Foto: Bljesak.info / Mirni prosvjed ispred deponije Uborak

Što se tiče medicinskog otpada jedan od organizatora prosvjeda Nijaz Hodžić napominje kako je Sveučilišna bolnica Motar riješila problem odlaganja svog otpada, a za bolnicu Južni logor nema nikakvih podataka.

 ''Sveučilišna Bolnica Mostar angažirala je firmu, dobili su kontejnere i sortiraju otpad. Za bolnicu Južni logor nemamo nikakvu informaciju i oni i dalje odlagaju u krugu bolnice, što je katastrofa'' kazao je.

Hodžić napominje da se dosadašnje odlaganje ne može i neće nastaviti. ''Ova deponija u kojoj oni odlažu sada otpad nema nikakvu dozvolu i apeliramo na ministricu okoliša da ne izdaje nikakvu dozvol. Mogu izdati ali mi ćemo opet blokirati'', poručio je Hodžić.

Problemi s deponiranjem otpada na "Uborku" vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u svibnju kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru u kojemu je registrirana visoka koncentracija teških metala.

Nakon toga građani su deset dana u blokadi držali odlagalište zbog čega mostarska komunalna poduzeća nisu mogla s gradskih ulica odvoziti smeće.

Blokada je prekinuta nakon što je s mostarskim gradonačelnikom postignut dogovor prema kojemu se trebao formirati stručni tima koji će raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta s trenutne lokacije.

Hodžić: "Vlada FBiH je nadležna za deponiju Uborak, a tvrde da je Grad Mostar"

"FBiH koja je jedina nadležna za ovu deponiju jednostavno neće da se uključi u rješavanje ovog problema i to su nam sami rekli na sastanku prije desetak dana", kazao je za N1 Nijaz Hodžić ispred inicijative "Jer nas se tiče" iz Mostara povodom novih prosvjeda ispred deponije Uborak.

"Ovdje smo jer su kamioni prolazili u ponedjeljak i utorak mimo ove hale za razdvajanje i reciklažu. Došli smo da ukažemo na taj problem vlastima u gradu, a puno veći je razlog neusvajanja tematske sjednice o deponiji Uborak", kazao je Hodžić za N1.

Istaknuo je da su predstavnici izaslanstva Vlade FBiH rekli da ova deponija nije njihova nadležnost.

"SDA i HDZ su odbili taj prijedlog i nije prošlo na Parlamentu pa ne znamo šta će se dalje događati. FBiH koja je jedina nadležna za ovu deponiju jednostavno neće da se uključi u rješavanje ovog problema i to su nam sami rekli na sastanku prije desetak dana. Tvrde da je za ovo nadležan Grad Mostar, a grad Mostar ne može sam to riješiti".

Hodžić je poručio da postoji rješenje, te da je ministrica Đapo kazala da ona i njezino ministarstvo nisu nadležni za ovaj problem.

"Ona je poručila da nije nadležna za ovo. Mi tvrdimo da jeste, ona je jedina nadležna. Mi od nje tražimo da ne produži okolišnu dozvolu ovoj deponiji, ilegalno je izgrađena i nema nikakve papire da bi se dobila dozvola. Ima rješenja, ima alternative. Ne bih spominjao imena, ali znamo da su uputili apel da preuzmu brigu o smeću".

Kopirati
Drag cursor here to close