Kraj šutnje

Liječnici iz HNŽ-a će održati mirni prosvjed: Napadi na medicinsko osoblje moraju prestati

Liječnici iz HNŽ-a odlučili su mirnim prosvjedom dati potporu kolegama iz ŽZH.
Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2018. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnici iz Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) odlučili su održati mirni prosvjed zbog sve češćih verbalnih i fizičkih napada.

''Zadnjih mjeseci smo svjedoci sve češćih napada na zdravstvene radnike u cijeloj Federaciji BiH, s tim da to više nisu samo verbalne prijetnje i uvrede, nego se radi o fizičkim napadima u kojima su naše kolege zadobile tjelesne ozljede ili stvarnu prijetnju smrću'', rekla je Kristina Bevanda  predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ.

''Iz medija smo mogli vidjeti da je prije nekoliko dana u DZ Široki Brijeg liječnica zadobila ozljede zbog kojih je morala zatražiti liječnički pregled, u Zenici je prijećeno pištoljem, Sarajevo više i ne broji napade na medicinsko osoblje. Zbog toga smo odlučili prestati šutjeti o tome prije nego bude kasno za nekoga od nas'', dodaje Bevanda.

U znak podrške kolegama iz Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) koji su održali mirni prosvjed članovi SSDMiSuHNK/Ž će u ponedjeljak, 17.12., u 10:30 sati izaći ispred svojih ustanova.

''Ovom prilikom pozivamo ne samo naše članove, nego i sve uposlene u zdravstvu, da nam se priključe i pokažu da su neophodne promjene koje će dovesti do veće sigurnosti svih nas na radnim mjestima'', navodi Bevanda.

Podsjećamo, širokobriješki liječnici u petak ujutro su prosvjedovali ispred Doma zdravlja zbog nasilja nad njihovom kolegicom.

 ''Ovaj nemili događaj nas je okupio i ujedinio, došli smo iskazati podršku kolegici, ali da iskoristimo priliku da ukažemo na naš nezahvalan i nezavidan položaj. Osim što skrbimo o silnim pacijentima, manjak je liječnika, a osim verbalnih moramo trpjeti i fizičke napade, što je nedopustivo i neprihvatljivo'', rekla je novinarima liječnica Ivanka Knezović.

Smatra da se mora poraditi na tome da liječnici budu zaštićeni zakonom. ''Znalo se i prije događati dosta verbalnih napada, pacijenti nemaju strpljenja, ne mogu čekati, a znate da je u medicini pravilo trijaže, a ako pacijent i jeste naručen on se mora strpiti ako dođu 2-3 pacijenta hitnih slučajeva, iako ste naručeni npr. u 8 sati, možete biti primljeni u 9.30, jer radimo po hitnosti. Ovo je za sada akcidentalni slučaj tjelesnog napada, ali iskazujemo podršku kolegici'', poručila je Knezović.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u ŽZH Franjo Musa rekao je da je ovaj petominutni prosvjed organiziran s ciljem da se javnost i nadležne institucije upoznaju sa sve češćim nasiljem kojemu su izloženi zdravstveni djelatnici.

Kopirati
Drag cursor here to close