Iskustva i planovi

Sastanak tri premijera: Strožije mjere, bolnica ima novca

U Širokom Brijegu su se sastali predstavnici tri županije kako bi razgovarali o mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa.
Vijesti / Flash | 27. 03. 2020. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Širokom Brijegu održan je u petak zajednički sastanak stožera civilnih zaštita Županije Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske županije i Hercegbosanske županije te predstavnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Tema sastanka bila je pandemija koronavirusa u ove tri županije.

''Zaključaka sastanka nije bilo jer ovo nije nikakvo formalno tijelo za donošenje zaključaka. Naša namjera je bila da predstavnici tri županije razmijenu informacije, da saslušamo epidemiologe i vidimo kakva je slika na prostoru ovih triju županija, da razmjenimo iskustva s mjerama koje smo donijeli, kao i informacije o provedbi i nadzoru provođenja mjera'', rekao je premijer ŽZH Zdenko Ćosić.

''Iz dana u dan uviđamo da se naši građani pridržavaju mjera. Na tome ćemo inzistirati jer je to jedini način za obranu od virusa. Mi donosimo mjere koje će biti sve strožije i nadziremo te mjere, ali isto tako iz dana u dan imamo sve primjetnije poštivanje tih mjera'', dodao je Ćosić.

Foto: Bljesak.info / Zaštitne rukavice

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislav Pejić rekao je kako su dvije osobe iz ove županije koje su pozitivne na koronavirus hospitalizirane SKB Mosotar.

''Oni su stabilni, intenzivno se brinu za njih na infektivnom odjelu SKB Mostar. Što se tiče ostalih pozitivno dokazanih oboljelih u ŽZH, u kućnim su uvjetima, stabilno su, obilaze ih obiteljski liječnici i djelatnici domova zdravlja, 3-4 puta dnevno, ovisno o promjeni kliničke slike'', rekao je Pejić.

Dodao je kako nultog pacijenta još nisu našli.

Foto: Bljesak.info / Tomislav Pejić

''To je po nama obiteljska problematika, odakle je virus potekao. Nemamo nultog pacijenta, pretpostavljamo da idemo u smjeru koji bi mogao dati rezultate'', dodao je.

Naveo je i kako su počeli raditi uzorkovanje brisova na razini ŽZH.

''Njih šaljemo u SKB na analizu, jučer su urađena 32 testa, danas dodatnih par testova prvih kontakata obitelji oboljelih i rezultate čekamo večeras. Briseva za sada imamo dovoljno, u narednom periodu će doći dodatna pošiljka, ali u istom smo problemu kao svi ostali na razini županija što se tiče medicinske opreme'', zaključio je Pejić.

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, istaknuo je kako ove tri ove županije gravitiraju SKB Mostar i kako se moraju imati jasne mjere kojih se građani moraju pridržavati.

''Nažalost ono što se ne poštuje su mjere izolacije i samoizolacije i to moramo uozbiljiti do kraja. Nema slobode kretanja kome je propisana mjera izolacije i samoizolacije i to mora biti jasno'', poručio je Herceg.

Foto: Bljesak.info / Nevenko Herceg

Ante Kvesić, ravnatelj SKB Mostar, kazao je da problem nabavke zaštitnog materijala ne leži u novcu, nego u nemogućnosti nabavke istog.

''Problem zaštitnog materijala, maski, kapa, odijela, oog časa nije u novcima, nego što toga nema na tržištu. Cijeli svijet je u ogromnoj potražnji za time. Cijeli svijet nije bio spreman. Imamo dovoljno novaca za opremu, imali smo strahovito puno donacija, čekamo nekoliko kontigenata da stignu iz Kine i UNDP. Funkcioniramo na način da smo zaštitili djelatnike i naći ćemo modus da to neće biti vodeći problem. Ne znamo koliko će ovo trajati, ne znamo hoće li ovi razmjeri ići gore ili dolje, što smo svjedoci u nekim zamljama u regiji. Na vrijeme smo ja mislim poduzeli određene mjere, jer mjere pokazuju rezultate, moramo biti spremni na dobre i na loše opcije'', rekao je Kvesić.

Dodao je kako se SKB na ovo spremao mjesecima. 

Foto: Bljesak.info / Ante Kvesić

''Išli smo sa stupnjevanim modeliranjem i premodeliranjem bolnice, a izolatorij smo pripremili prije 3 mjeseca za 16 pacijenata. Situacija je pokazala da je tih 16 kreveta malo, pa smo cijelu zgradu uprave, infektivnog i kožnog pretvorili u COVID kliniku. Centar za respiratore smo danas odvojili u desnu stranu, lijevo je ostao izolatorij, tako da je od danas cijela zgrada ta COVID bolnica'', rekao je Kvesić.

Napomeno je kako su infektolozi RMC pridruženi timu.

''Od danas u Mostaru djeluje jedna jedinstvena bolnica. Od kirurških grana, pedijatrije... prilagodili smo za ono što se može dogoditi, tako da smo odgodili sve hladne zahvate iradimo samo hitnoću i onkologiju'', rekao je Kvesić.

Kada je u pitanju HBŽ, 578 osoba je u samoizolaciji i nema pozitivnih na koronavirus, potvrdio je premijer ove županije Ivan Jozić.

Foto: Bljesak.info / Ivan Jozić

''Rezultat je to mjera proteklih 10 dana'', rekao je Jozić.

Ravnateljica ZZO HBŽ Diana Mamić rekla je kako je jučer testirano 11 osoba iz županije HBŽ te kako su danas na analizu poslana 4 uzorka.

Kopirati
Drag cursor here to close