Ćubela Savić i Crnjac

GV HNS poziva nadležne da istraže prijetnje koje su upućene hrvatskim novinarima u BiH

Najoštrije su osudili ''agresivan i huškački govor kojem su iz velikog dijela sarajevskih medija izloženi novinari Radiotelevizije Bosne i Hercegovine Monika Ćubela Savić i Ivan Crnjac''.
Vijesti / Flash | 16. 06. 2021. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (GV HNS) BiH u priopćenju za javnost najoštrije osuđuje agresivan i huškački govor kojem su iz velikog dijela sarajevskih medija izloženi novinari Radiotelevizije Bosne i Hercegovine Monika Ćubela Savić i Ivan Crnjac. Njima su, navode, po objavljivanju na jednom portalu i masovnom prenošenju u drugim medijima tendencioznog članka u kojima ih se grubo napada, upućene neprihvatljive poruke pune uvreda, mržnje i prijetnji.

''U spomenutom članku o novinarki Ćubela Savić kao sporna se iznosi činjenica da je bila voditeljica manifestacije koja je u svibnju 2017. organizirana kao skup potpore šestorici čelnika Herceg- Bosne. Njezina se, dakle, privrženost Herceg-Bosni, posve osobna, obzirom da na tom skupu nije bila u ulozi novinarke bilo kojeg Javnog servisa, uzima povodom za napade i kritiziranje kao novinarke BHRT-a''.

Termin ''takozvana''

S druge strane, navode, dvoje je novinara s iste te televizije, Sabina Buzaljko i Srđan Krstić, u proteklih dvije godine, govoreći o Herceg-Bosni, upotrijebilo termin ''takozvana''. Ističu, oni zbog toga nisu snosili nikakvu odgovornost niti su bili suspendirani za razliku od novinarke Zorice Jorgić i urednice Gordane Dragutinović Mutić, koje su prije nekoliko dana termin „takozvana“ iskoristile dok su govorile o Armiji RBiH, te su zbog toga kažnjene.

GV HNS ističu, time je manifestiran ''otvoreno i radikalno pristran pristup povijesti i ratnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini, što je potpuno neprimjereno za TV kanal koji treba i mora pripadati svim građanima i narodima BiH. Taj je pristup i radikalan i pristran obzirom da negira opće poznatu povijesnu činjenicu da je sama Federacija BiH 1994. godine nastala spajanjem Hrvatske Republike Herceg-Bosne s područjima koje je kontrolira Armija RBiH, a čije su civilne vlasti sebe nazivale vlastima Republike BiH''.

Napominju, Herceg-Bosna je, kroz Federaciju BiH u koju je ugradila svoj politički i pravni subjektivitet, Daytonskim sporazumom postala i jedan od temelja sadašnje države BiH.

''Nazivanje Herceg-Bosne takozvanom je, dakle, protuustavno i antidaytonsko djelovanje te izravno rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma i pozivanje na stanje i okolnosti koje su prethodile potpisivanju Washingtonskog, a kasnije i Daytonskog mirovnog sporazuma'', navode..

Ističu kako je Hrvatsko vijeće obrane, kao oružana sila Hrvatske Republike Herceg-Bosne, preraslo je u jednu od sastavnica Oružanih snaga BiH. Stoga je protuustavno i antidaytonski i HVO nazivati takozvanim. Po tom kriteriju, govore, takozvanom se onda može nazvati svaka od tri sastavnice Oružanih snaga BiH, pa i Oružane snage BiH u cjelini.

Kao navode u priopćenju, novinar Crnjac je pod udar spomenutih agresivnih napada došao jer je na svojim osobnim profilima na društvenim mrežama podržao Izrael tijekom nedavnog sukoba Izraela i Palestine, a u spornom članku se kao neprihvatljiva navodi činjenica da je Crnjac na svom Twitter profilu objavio fotografiju izraelske i zastave hrvatskog naroda u BiH.

Slobodna zemlja

''Nužno je pri tome znati i informirati javnost da je 'sporna' fotografija nastala u prostorijama Županije Zapadnohercegovačke prilikom susreta predsjednika Vlade te županije Zdenka Ćosića s veleposlanikom Države Izrael i diplomatskim predstavnikom Republike Hrvatske u Širokom Brijegu. Osim toga, riječ je o zastavi koja je službena u toj županiji, a najveći broj bh. Hrvata smatra je službenom zastavom hrvatskog naroda u BiH'', navode..

U ovome se slučaju, pitaju se u GV HNS-u, koja instanca može u slobodnoj zemlji zabraniti bilo kojem pojedincu u BiH da u nekom inozemnom sukobu, koji nema nikakve veze s BiH, javno iznese stav o bilo kojoj od sukobljenih strana?

''Isti su mediji koji danas optužuju Crnjca za podršku Izraelu prepuni priloga u kojima različiti pojedinci podržavaju Palestinu, poput također novinara BHRT-a Adisa Deljkovića, koji u informativnom programu te televizije uređuje vanjsku politiku'', navode.

Ističu kako je Crnjcu zamjereno i što je Željka Komšića, ''uzurpatora hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH'', nazvao neprimjerenim izrazom.

''To jeste točno, ali moramo podsjetiti javnost kako mnogi hrvatski dužnosnici, ponajprije oni iz HNS-a BiH, redovito dobivaju puno gore uvrede od ove te da je politički i moralno koruptivan čin uzurpiranja mjesta Hrvatskog člana Predsjedništva BiH od strane Željka Komšića i njegovih podržavatelja zaslužuje mnogo veću javnu osudu nego nazivanje takve osobe neprimjerenim imenima'', stoji u priopćenju.

Zbog svega navedenog, GV HNS BiH ovakve ''manipulativne objave, kojima se prekrajaju povijest i karakter države BiH, te se neravnopravno tretiraju i sastavnice iz kojih je nastala i današnji važeći simboli njezinih ustrojbenih jedinica te posve legitimne vanjskopolitičke preferencije njezinih građana, koje za cilj imaju proizvodnju i usmjeravanje mržnje prema hrvatskim novinarima u BiH, smatra potpuno neprihvatljivim i opasnim, te poziva nadležne institucije da istraže prijetnje koje su upućene imenovanim novinarima''.

Kopirati
Drag cursor here to close