Krško tlo!

Građani i udruge: Izgradnja bilo kakve deponije iznad Neretve jednostavno je nedopustiva

Priopćenjem za javnost oglasili su se mještani naselja Raška Gora, Raštani, Vojno, Orlac, Goranci, Vrdi i osam udruga građana.
Vijesti / Flash | 14. 02. 2020. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priopćenjem za javnost oglasili su se mještani naselja Raška Gora, Raštani, Vojno, Orlac, Goranci, Vrdi i osam udruga građana. 

Reagirali su na informaciju kako bi Raška Gora mogla biti odabrana kao moguća lokacija na kojoj bi se gradila nova mostarska deponija smeća.

Predstavnici udruga koje okupljaju ljubitelje prirode, ekološke aktiviste, lovce i mještane koji se brinu o očuvanju povijesnih, kulturnih, ekoloških i svih ostalih vrijednosti oko kojih se okupljaju svi oni kojih se tiče Raška Gora i ono što je krasi, uputili su dopis na adrese medija, Vlade HNŽ-a, Grada Mostara, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Fonda za zaštitu okoliša HNŽ. 

Foto: Bljesak.info / Udruge koje su uputile dopis medijima i nadležnima

U priopćenju ističu kako ''područje Raške Gore egzistira između planine Čabulje i rijeke Neretve i sačinjeno je od četrnaest zaselaka na čijem području se nalaze dvije Crkve, osam katoličkih te dva pravoslavna groblja i na čijem teritoriju prema posljednjem popisu stanovništva živi 236 stanovnika ne ubrajajući one koji žive u gradu, a koji povremeno obrađuju i održavaju imanja koja su naslijedili ili izgradili kao obiteljska odmarališta. Ovaj prirodni biser za one koji ne poznaju Rašku Goru je poprilično neistražen, a izrazito bogat povijesnim, kulturnim, prirodnim i životinjskim resursima te je povodom toga  istraživanja avanturista, speleologa, povjesničara, planinara, biciklista i svih onih koji bijeg od svakodnevice traže u netaknutoj prirodi''. 

''Do sada je čitav kraj Raške Gore, kao i okolnih sela vrijedio kao prostor na kojem svjedočimo netaknutim prirodnim bogatstvima na kojima je uspješno provedena simbioza čovjeka i prirode uz zadržavanje tradicionalnih načina obrade zemlje''.

Dodaju kako bi gradnjom deponije na ovom području ''to bio smrtni čavao u proces oporavka hercegovačkog sela kao i zdrave poljoprivredne proizvodnje na koju se država, barem deklarativno, poziva''. 

''U cijeloj priči teško se oteti dojmu da se ovo područje možda i ne spominje slučajno, jer je širi prostor ispod Čabulje većinski naseljen Hrvatima pa se postavlja pitanje radi li netko na planu koji bi doveo do novog iseljavanja Hrvata i uništavanja njihove zemlje. Ne bi bilo prvi put da se preko leđa običnog puka ostvaruju političke pa možda i vojne ambicije'', navodi se u priopćenju.

''Svi oni koji ovo predlažu znaju da se sama lokacija nalazi u neposrednoj blizini Neretve, Mostarskog jezera, zaštićenog područja Jadranskog vodnog sliva i kao najvažnije ispod predloženog područja i područja Raške Gore nalazi se jedan od najvećih prirodnih podzemnih bazena Skok, čije vode prelijevanjem ističu u gradsko vodocrpilište Studenac. 

Uzimajući za primjer Uborak teško se oteti dojmu da bi i najmanja pogreška mogla dovesti do zagađenja jezera, rijeke Neretve i gradskog vodocrpilišta Studenac a time i ugroze zdravlja više od 100 tisuću stanovnika na užem području nizvodno. Praksa pokazuje kako se za kišnih dana vode s područja Raške Gore slijevaju u Neretvu što znači da je sa ekološkog stanovišta izgradnja bilo kakve deponije iznad Neretve u krškom propusnom prostoru kakav je hercegovački, jednostavno nedopustiva'', navodi se u priopćenju.

Prebacivanje problema na tuđa leđa!?

Prema dostupnim informacijama iz medija želimo podsjetiti javnost kako je deponija Uborak jedan od objekata koji su podržani u okviru dva projekta Svjetske banke. Istodobno Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju i Svjetska banka započele su u siječnju 2017. komplementarni program tehničke pomoći u cilju daljnjeg razvoja i unaprjeđenja upravljanja čvrstim otpadom, uključujući održivost postupaka odlaganja otpada na deponijima u BiH.

Budući da je naišla na operativne izazove, mostarska deponija je identificirana kao jedan od objekata koji će dobiti dodatnu tehničku podršku od Svjetske banke. U potpunosti razumijemo situaciju u kojoj su se našli građani koji prosvjeduju ispred deponije Uborak i oni koji žive u neposrednoj blizini, ali ne i one koji po političkom zadataku prebacuju ovaj problem na tuđa leđa. 

Problem odlaganja otpada i deponije Uborak ne rješava se tako što se iz jednoga dvorišta prebaci u drugo i odgovorno tvrdimo da nikada nećemo dozvoliti da ekološki biser poput Raške Gore postane odlagalište otpada'', stoji na kraju priopćenja koje potpisuje osam udruga i predstavnici stanovnika navedenih mjesta. 

Kopirati
Drag cursor here to close