Stigla reakcija

Ef. Čolaković: Sultan-Selimov mesdžid ćemo napustiti kad nam se isplati uloženo

Ef.Čolaković, široj javnosti poznatiji kao nekadašnji predsjednik Ilmije i Mešihata BiH, na jučerašnjoj press konferenciji ustvrdio kako nitko ne poriče da Sultan-Selimov mesdžid nije vakuf.
Kultura / Flash | 19. 10. 2018. u 20:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su Ramiz Jelovac, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostara, koji je i dopredsjednik Sabora IZ te glavni imam MIZ-a, Dino ef. Maksumić optužili Saliha ef. Čolakovića, bivšeg direktora, sudskim putem ugašenog Islamskog kulturnog centra da je „grubo nasrnuo na vakufsku imovinu“, odnosno, da bespravno koristi Sultan-Selimov mesdžid na Starom mostu, uslijedila je i njegova reakcija.

Tako je ef.Čolaković, široj javnosti poznatiji kao nekadašnji predsjednik Ilmije i Mešihata BiH, na jučerašnjoj press konferenciji ustvrdio kako nitko ne poriče da Sultan-Selimov mesdžid nije vakuf, piše Dnevni avaz.

''Mladi glavni imam, Dino ef. Maksumić, nije u pravu kad meni dijeli lekcije o vakufu i vakufskoj imovini. Podsjećam ga da vakufska imovina ne pripada nekim pojedincima, pa čak ni institucijama, jer je Vakuf stariji od svake institucije i služi potrebama i interesima stanovnika u nekom mjestu. Zar Dino ef. Maksumić ne vidi kako gospodin Ramiz Jelovac, koji je veoma vješt u spletkama i intrigama, upravlja vakufskom imovinom u Mostaru, kako nenormalno povisuje kiriju građanima, koji to ne mogu izdržati pa odustaju i vakufski prostori po Mostaru sve više postaju prazni'', rekao je ef. Čolaković.

''Kadija te tuži, kadija ti sudi''

Kazao je i da sudski spor o gašenju IKC-a, koji je u vakufsku imovinu u Mostaru uložio skoro milijun KM, trajao sedam godina i to nakon što se u proces umiješao reisu-l-ulema, Husein ef.Kavazović. Istaknuo je da je uložio žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, ali i da „ne očekuje ništa-jer, kadija te tuži, kadija ti sudi“.

Nažalost, kako je naveo, nije uspio razgovarati sa ef.Kavazovićem, a dodao je da Jelovac nije samo u vezi ovog slučaja pokušao dezavuirati javnost, već je to učinio i prije šest godina sa Fetva Eminom, dr. Enesom Ljevakovićem, koji mu je, rekao je poslije poslao pismo isprike, koje je novinarima predočio.

''Mi iz prostora možemo izaći samo sa sudskom policijom. Jelovac je odbio postupiti po odluci Županijskog suda Mostar u kojoj je navedeno da osnivač treba da nam izmiri sve obaveze. On samo želi da nas izbaci i da zaposli svoje rođake i prijatelje. Toj tiraniji se treba stati na kraj. Stvari su jednostavne, ili će sud to riješiti ili ćemo se dogovoriti kao ljudi'', rekao je ef.Čolaković. Priznao je i da je registrirao tvrtku „Cezar Stari grad“, koju je prijavio na adresi Mesdžida te da u tome ne vidi ništa sporno, jer, „sve uredno plaća državi“.

Njemu je svojevrsnu podršku dao bivši dugogodišnji muftija, Seid ef.Smajkić, koji je bio među osnivačima IKC-a.

''Nažalost, Ramiz Jelovac je, jednostavno, preuzeo prerogative i glavnog imama i muftije. Od IZ-e, koja je bila glavni faktor homogeniziranja Bošnjaka i glavna potpora uspostavi Armije R BiH, napravio je marginalnu zajednicu. Teško će biti da IZ Mostar doživi rehibilitaciju i da se afirmira u ono što je bila. Nažalost'', rekao je ef.Smajkić.

Glavni imam šokiran

''Šokiran sam izjavom o prisvajanju sredstava i traženju povrata tih sredstava koje je Salih ef. Čolaković prikupljao kao direktor ustanove koja djeluje unutar IZ-e. To bi, zapravo, u najjednostavnijem smislu značilo da svaki imam koji prikupi određena sredstva ima pravo samovoljno ulagati ta sredstva i u slučaju neslaganja sa svojom institucijom tražiti povrat tih sredstava. To je za mene šokantno s obzirom da me Salih ef. Čolaković kao profesor tefsira u Medresi podučavao sasvim drugačije'', kazao je  glavni imam MIZ-a, Dino ef.Maksumić.

Kopirati
Drag cursor here to close