Doprinijeti da djeca budu što uspješnija u školi

Radionica na temu ''Važnost obrazovanja – Uloga škole i roditelja u odgoju''

Razgovarali smo o tome na koji sve način roditelji mogu doprinijeti da djeca budu što uspješnija u školi i koje su vještine i znanja za to potrebni. Cilj nam je zajedno s roditeljima doći do najboljih odgovora'', kaže Ajla Konjhodžić, psihologinja.
Lifestyle / Flash | 12. 06. 2019. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dječijeg rada, 12 srpnja, u terenskoj učionici Dnevnog centra za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici Mostar smještenoj u Bafo naselju održana je radionica za roditelje i djecu na temu ''Važnost obrazovanja – Uloga škole i roditelja u odgoju''.

Foto:PR / Doprinijeti da djeca budu što uspješnija u školi

''Danas smo razgovarali o tome na koji sve način roditelji mogu doprinijeti da djeca budu što uspješnija u školi i koje su vještine i znanja za to potrebni. Cilj nam je zajedno s roditeljima doći do najboljih odgovora'', kaže Ajla Konjhodžić, psihologinja i koordinatorica u Dnevnom centru Mostar koji uz podršku organizacije Save The Children vodi Udruga ''Altruist'' iz Mostara, a radionicu su još vodile učiteljica Suzana Bevanda i socijalna radnica Željka Jurić.                                                                                   

''Radionica mi je korisna, saznala sam dosta novog, razgovarali smo, a sam Centar mi je posebno koristan jer imam troje školske djece koja redovno dolaze na aktivnosti ovdje, dobiju pomoć oko zadaće, pripremaju se za kontrolne radove i mnogo su bolji u školi zahvaljujući tome'', kaže Rahmana, jedna od sudionica radionice kojom je zadovoljna i Emina: 

''Na današnjoj radionici mi je bilo odlično, opustila sam se, razgovarala, imala drugačiji dan od uobičajenih'', kaže Emina čije dvoje djece redovno dolazi u Centar:

Foto:PR / Doprinijeti da djeca budu što uspješnija u školi

''Idu u skupinu vrtićke djece, i drago mi je da imaju priliku za to, da se mogu bolje pripremiti za školu, a dok su oni tu ja imam priliku završiti sve obaeze kod kuće'', dodaje. Na radionici je bila i Fatima čijih četvero unučadi redovno dolazi u Centar: 

''Dvoje je u vrtićkoj a dvoje u starijoj skupini, lijepo im je ovdje, a i meni s njima. Radionice poput ove su odlične, da se majke bolje upoznaju, dobiju korisne savjete, popričaju''. 

Odnedavno, terenska učionica Dnevnog centra Mostar u Bafo naselju ima i novo igralište obnovljeno zahvaljujući donaciji softverske firme Atlantbh, čiji tim je odlučio na ovaj način podržati djecu i obitelji sa ovog područja u ostvarenju prava na zdravo i sigurno djetinjstvo, u kojem mogu nesmetano da se razvijaju. 

Dok su mame bile na radionici, s djecom koja su imala priliku probati i novoobnovljeno igralište su bile Gianna, volonterka iz Amerike, te studentice socijalnog rada koje u Centar dolaze kako bi također volontirale, pomogle djeci u razvijanju raznih vještina, i stekle korisnu praksu.

''Ja najviše volim kad su utorak i petak, to su nam šareni dani i tad se igramo! Volim dolaziti i drugim danima, a posebno se volim družiti s našim studenticama'', kaže Elma, učenica petog razreda, a sedmogodišnji Emsel dodaje kako su i njemu najdraži ''šareni dani''.

Foto:PR / Doprinijeti da djeca budu što uspješnija u školi

Matilda, studentica druge godine socijalnog rada kaže da s velikim zadovoljstvom dolazi u Centar tri puta tjedno: 

''Zadovoljatvo mi je provoditi vrijeme s djecom, pomagati im, osjetiti se korisno i pri tome steći bitnu praksu jer mi je želja da u budućnosti radim s djecom'', kaže Matilda. 

Psihologinja i koordinatorica u Dnevnom centru Mostar Ajla Konjhodžić kaže kako se u terenskoj učionici Dnevnog centra u Bafo naselju svakodnevno održavaju radionice s predškolskom djecom, a školska djeca imaju instruktivnu nastavu te edukativne radionice dva puta tjedno.

''Kontinuirano radimo s djecom uz svakodnevnu komunikaciju s roditeljima koje kroz sve te zajedničke aktivnosti osnažujemo i s kojima radimo i u sklopu projekta 'Jačanje porodice' što je posebno značajno kada je riječ o podršci za socijalno ugrožene kategorije stanovništva'', zaključuje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close