Miganti

Borovac o Salakovcu: Očekujemo podršku EU

S tim u vezi, očekuje se podrška EU kroz aktiviranje mehanizma za rješavanje problema migranata u regiji, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Vijesti / Flash | 22. 05. 2018. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac sastala se danas sa šefom Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika Europske unije (EU) u BiH Richardom Woodom, koji je pozdravio koordinirane aktivnosti institucija BiH u vezi sa novonastalom situacijom nakon priliva većeg broja migranata u BiH.

Primarna tema sastanka bila je aktualna situacija u vezi s migrantima koji borave u BiH, u smislu mjera koje su već poduzele bh. institucije i međunarodni partneri. Fokus je stavljen na smještaj migranata koji su izrazili namjeru za azil u Izbjegličkom i Readmisionom centru u Salakovcu. Naglašeno je da se za daljnje aktivnosti na ovom planu očekuje i podrška EU.

Ministrica je istaknula da je ustupanjem dijela Izbjegličkog i Readmisionog centra u Salakovcu za potrebe smještaja osoba koje su izrazile namjeru ili podnijele zahtjev za azil ostvaren primarni cilj, a to je njihovo humano zbrinjavanje. Napomenula je da osobe u centrima u Salakovcu, osim smještaja, imaju osigurana i dva topla obroka dnevno, kao i higijenske uvjete.

Također, na raspolaganju im je i tim prevoditelja, kao i psihološka i socijalna podrška nevladinih partnera, dok pitanje primarne zdravstvene zaštite još nije riješeno.

Borovac je najavila da će ministarstva sigurnosti i za ljudska prava i izbjeglice BiH uskoro organizirati  regionalnu konferenciju na kojoj će biti razmotren problem migracija te će biti inzistirano na zajedničkim mjerama za njegovo rješavanje.

S tim u vezi, očekuje se podrška EU kroz aktiviranje mehanizma za rješavanje problema migranata u regiji, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close