Nabavka oružja

Bevanda za Bljesak: Za MUP HNŽ planirana nabavka 100 pištolja, 51 puške, te dva snajpera

MUP Hercegovačko - neretvanske županije bi novo oružje trebao uskoro dobiti.
Vijesti / Flash | 25. 04. 2018. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije će nabaviti 100 formacijskih službenih pištolja, dva snajpera i 51 komad formacijskih automatskih pušaka.

''MUP HNŽ je u svojim redovitim aktivnostima sačinio plan javne nabave za 2018. godinu u kojem se nalazi i stavka nabava policijske opreme sa iznosom procijenjene vrijednosti od 338.500,00 KM vrstom postupka, vremenom pokretanja postupka, izvorom financiranja-iz prihoda od proračuna HNŽ i drugo. Planirani iznos je određivao pored uobičajenih potreba za nabavkom naoružanja zbog zamjene postojećeg zastarjelog naoružanja koje prema odredbama Pravilnika nije formacijsko i prijem kadeta koji postupci su u tijeku, te sigurnosnim razlozima'', rekao je za Bljesak.info  Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNŽ.

Svaka policijska uprava raspolaže s dugim oružjem

Bevanda je rekao kako je Pravilnikom o načinu držanju i nošenju oružja i streljiva propisano je da svaka policijska uprava raspolaže s dugim oružjem i streljivom. Rekao je kako Jedinica za potporu može imati drugi postotak oružja duge cijevi u odnosu na broj pripadnika jedinice prema zahtjevu ministra kao i specijalističko naoružanje poput snajpera, snajperskih puški, pumperice.

Kako nam je rečeno postupak pokretanja javne nabave za oružje će se obaviti u II i III kvartalu 2018. godine tj. u periodu od 1. travnja 2018. godine do 30. rujna 2018. godine.

''Vlada HNŽ je na 77.s jednici održanoj 28. ožujka 2018. godine  svojom Odlukom odobrila utrošak novčanih sredstava iz proračuna HNŽ za 2018. godinu MUP HNŽ s pozicije ¨Nabava opreme (Nabava policijske opreme)¨. Sredstva iz točke I u iznosu od 338.500,00 KM spomenute odluke osigurat će se u Proračunu HNŽ za 2018. godinu i time su usvojene planirane potrebe i planirano je u proračunskim sredstvima nabava policijske opreme: pištolja, snajpera i automatskih pušaka. Planiran potrebni broj je 100 formacijskih službenih pištolja, dva snajpera i 51 komad formacijskih automatskih pušaka u ukupnom iznosu od 338.500,00 KM'', rekao je Bevanda.

Dok se čeka novo oružje, policijski službenici će pohađati obuku kvalifikacijskog bojevog gađanja.

Obuka bojevnog gađanja

''Sukladno Planu i programu provođenja permanentne obuke policijskih službenika Uprava policije HNŽ u svim ranijim godišnjim izvještajnim periodima pa tako i ove godine koncipira obuku i provođenje kvalifikacijskog bojevog gađanja za sve policijske službenike. Prvi dio obuke se sastoji od  teoretskog dijela u kojem se policijski službenici upoznaju sa Pravilnikom o načinu držanja i nošenja oružja i streljiva, rukovanja vatrenim oružjem i nastavom gađanja. Drugi dio obuke sastoji se od izvođenja kvalifikacijskog bojevog gađanja '', rekao je Bevanda.

Kako nam je Bevanda rekao, zadaća ove obuke je dostizanje potrebne razine znanja policijskog službenika o zakonskoj regulativi o oružju, rukovanje vatrenim oružjem, postizanje kvalitete streljačkih vještina policijskog službenika i zakonitost upotrebe vatrenog oružja u obavljanju policijskih poslova i zadaća.

''Iz opisanog proizlazi da je svaki policijski službenik sa zaduženim oružjem osposobljen i za njegovu upotrebu i korištenje, a i svi novoprimljeni policijski službenici se  kroz planiranu obuku osposobljavaju i zadužit će opremu i naoružanje'', rekao je Bevanda za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close