Razmjena iskustava

U Mostaru se razgovara o obiteljskom pravu i obiteljskim odnosima

Na upit, koliko je zakonodavstvo u Hrvatskoj, po pitanju obiteljskih odnosa, u prednosti u odnosu na zemlje regije, Hlača je odgovorio da je o tome vrlo teško govoriti.
Sci-Tech / Flash | 19. 04. 2018. u 16:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' i Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ) u Mostaru je započeo šesti međunarodni znanstveni skup 'Dani obiteljskog prava', a koji nosi naziv 'Imovinsko-pravni aspekti obiteljskih odnosa'.

Dvodnevni skup se održava u hotelu 'Eden' u Mostaru, a okupio je brojne stručnjake iz obiteljskog prava sa svih javnih visokoškolskih ustanova u BiH, te iz ustanova i institucija iz zemalja regije.

"Natojat ćemo razmjenom iskustava i razmjenom rezultata istraživanja doprinijeti unaprjeđenju prakse, teorije i zakonodavstva iz oblasti obiteljskih odnosa i drugih srodnih prava. Krajnji ishod konferencije je zbornik radova gdje su objavljeni brojni referati koji se odnose na imovinsko-pravni aspekt, generalno od razdoblja Babilona i Bizantije do modernih vidova različitih modela bračne imovine, zaštite djece do nasljedno-pravnih odnosa bračnih supružnika i međunarodnih pravnih aspekata.

Ovakvi skupovi su izuzetno korisni za implementaciju zakonskih propisa", kazala je u izjavi za medije dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' prof.dr. Alena Huseinbegović.

Ona je na otvaranju skupa izrazila zahvalnost svima na dolasku, a posebno priznatim pravnim stručnjacima, znanstvenicima i praktičarima iz BiH i zemalja regije.

"Organizator je izabrao jako zahvalnu temu, rekao bih da osim znanstvene i teorijske važnosti ima i snažne praktične implikacije. Bit će ovo sjajna prilika da uporedimo domaća zakonodavstva sa regionalnim i europskim zakonodavstvima, odnosno da utvrdimo eventualne prednosti i nedostatke, sličnosti i slabosti.

U BiH postoje tri takva zakona. Jedan je za područje Republike Srpske, drugi za područje Federacije BiH, a treći za Brčko distrikt, te i među njima ima određenih razlika u odnosu na europska zakonodavstva, a u pojedinim dijelovima ima i značajnih nedostataka.

Ja sam se bavio pitanjima bračne imovine, te po pitanju nedostataka, za razliku od nekih susjednih zemalja i ostalih zemalja EU, u domaćem zakonodavstvu nemate institut obiteljskog doma", rekao je medijima izvanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banja Luci prof.dr. Darko Radić.

Profesor obiteljskog prava na Sveučilištu u Rijeci prof.dr. Nenad Hlača na skupu je govorio o temi 'Imovina i obitelj: osnove ljudske egzistencije'. U izjavi za medije istaknuo je: "Vlasništvo i imovina je temelj ljudske egzistencije, a u obiteljskom pravu se izmješaju odnosi među članovima obitelji.
Povijesno znamo da se preko obiteljske loze nasljeđivala imovina kao osnov opstanka idućih generacija, a danas su problemi posebno izraženi u kontekstu velikog broja razvedenih brakova, labavih izvanbračnih zajednica, jer ljudska prava bez imovinske podloge znače de facto ulazak u siromaštvo".

Na upit, koliko je zakonodavstvo u Hrvatskoj, po pitanju obiteljskih odnosa, u prednosti u odnosu na zemlje regije, Hlača je odgovorio da je o tome vrlo teško govoriti.

"Hrvatska se nalazi u jednoj, blago rečeno, neugodnoj situaciji. Krenuli smo u postupak donošenja novog obiteljskog zakona, prošle godine je krenulo nešto što se naziva javna rasprava koja je neslavno propala radi usuglašavanja koalicijskih partnera. Sad smo na ledu, u zadnje vrijeme smo se bavili Istanbulskom konvencijom Vijeća Europe o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji, te je taj posao završen i čini se da je ministarstvo nagovijestilo da se ponovno kreće u taj postupak izrade novog obiteljskog zakona", naveo je Hlača.

Tijekom subote će se govoriti o otvorenim pitanjima ugovornog uređenja imovinskih odnosa bračnih drugova, o izjednačavanju prava izvanbračnih i bračnih partnera, o nasljedno-pravnom statusu supružnika u BiH i brojnim drugim temama.

Kopirati
Drag cursor here to close