Projekt pošumljavanja

Mostar: Posađena stabla za žrtve državnog udara u Turskoj

Generalna konzulica Turske u Mostaru Zerrin Kandemir u svom obraćanju, između ostalog, kazala je kako turski narod prije dvije godine nije dopustio da se njegova demokratija skrnavi.
Lifestyle / Flash | 15. 07. 2018. u 14:01 Bljesak.info/Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Nastavničkom fakultetu Univerziteta 'Džemal Bijedić' započeo je projekt pošumljavanja, a organizator ovog događaja je generalni konzulat Republike Turske u Mostaru i institut 'Yunus Emre' u Mostaru.

Osim početka akcije pošumljavanja, organizirana je komemoracija i sjećanje na 15. srpanj 2016. godine kada je u Republici Turskoj izvršen pokušaj državnog udara. Cijeli događaj počeo je minutom šutnje odnosno učenjem fatihe za žrtve pokušaja državnog udara u Republici Turskoj, 15. srpnja 2016. godine, i za žrtve genocida u Srebrenici, 11. srpnja 1995. godine.

Generalna konzulica Turske u Mostaru Zerrin Kandemir u svom obraćanju, između ostalog, kazala je kako turski narod prije dvije godine nije dopustio da se njegova demokratija skrnavi.

"Danas osjećam veliku zahvalnost za sve one koji su dali svoje živote u sprječavanju državnog udara, neka im je rahmet dušama i neka je rahmet svim žrtvama genocida u Srebrenici. Narod Republike Turske je spriječio bolesne ambicije organizacije FETO, a mi i dalje nastavljamo tu borbu sve dok tu prijetnju ne iskorijenimo. Mi smo tužni da ova organizacija nastavlja da postoji u preko 160 zemalja svijeta, nažalost i u Bosni i Hercegovini", kazala je generalna konzulica Kandemir.

Direktor Instituta 'Yunus Emre' Yunus Dilber istaknuo je kako su posljednji dani osobito teški i za Republiku Tursku i za Bosnu i Hercegovinu.

"Moramo se prisjećati događaja koji su ostavili jako dubok trag i jako nezgodan ožiljak u našoj prošlosti. Radi se o srebreničkom genocidu i pokušaju državnog udara u Republici Turskoj", kazao je Dilber. Te događaje i te datume, kako je naglasio, ne smije se nikada zaboraviti, prenosi Anadolija.

Nakon komemoracije, u dvorištu Nastavničkog fakulteta posađeno je prvih 12 stabala, od ukupno 250 koji će biti posađeni na različitim lokacijama u suradnji sa različitim ustanovama. Prvo stablo posadili su konzulica Kandemir i rektor mostarskog univerziteta Elvir Zlomušica.

Broj 250 simbolizira 250 žrtava u neuspjelom pokušaju puča u Republici Turskoj, a stablo koje raste simbolizira rastuće prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom.

Kopirati
Drag cursor here to close